OGLASILI SE CRNOGORCI 'Još uvijek nemamo informaciju što je uzrok nestanka struje'

Ranko Redžić
TVCG

Direktor nacionalnog dispečerskog centra Crnogorskog elektroprijenosnog sustava (CGES) Ranko Redžić priopćio je da su svi gradovi dobili napajanje električnom energijom. Kako je kazao, još uvijek ne znaju što je prouzročilo ovoliki problem u elektropskrbi, ne samo u zemlji, već i u regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još uvijek nemamo informaciju što je uzrok ovog događaja. Regionalni je i međunarodni i ispitivat će ga europsko udruženje operatora kojim rukovodi Europska komisija i oni će sigurno formirati tijelo koje će do detalja ispitati uzroke", kazao je Redžić na konferenciji za novinare, prenosi rtcg.me.

Zbog ispada na mreži Crnogorskog elektro-prijenosnog sustava bez napajanja je oko 12 sati bilo skoro cijelo područje Crne Gore. Struje nije bilo na teritoriji Bosne i Hercegovine, Dalmacije i Albanije. Sat kasnije, počela su postepena uključenja struje na području glavnog grada. Veći dio Podgorice nije imao ni vode, a otežane su i telekomunikacije kod određenih operatera.

Oglasili su se ranije i iz Crnogorskog elektroprijenosnog sustava (CGES).

"Na teritoriji Crne Gore, osim većeg dijela sjevera, uslijed poremećaja regionalnih razmjera, došlo je do nestanka napona. Također do ispada i beznaponskih stanja većih razmjera došlo je i u Albaniji, Bosni i Hercegovini i značajnom dijelu Hrvatske. Uzrok još nije poznat, a CGES u suradnji s kolegama iz okruženja radi na rješavanju problema kako bi svi potrošači u Crnoj Gori uskoro dobili struju", kažu u priopćenju.

Struje nije bilo na teritoriji Bosne i Hercegovine, i Dalmacije.

Kako piše „Slobodna Dalmacija“ bez struje su ostali Split, Šibenik, Omiš, Makarska, Dubrovnik, Zadar i brojni otoci, ali u međuvremenu struja se vratila u gotovo sve dalmatinske gradove koji su bili bez struje

O cijelom slučaju oglasili su se iz HEP-a:

"Prekid opskrbljivanja električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske izazvao je međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja. Hrvatski operator prijenosnog sustava radi analizu s operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok. Za ublažavanje problema međunarodnog prekida opskrbljivanja električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati opskrbljivanje električnom energijom građana RH u što kraćem vremenskom roku", navodi se u priopćenju.

Ministar ekonomije Ante Šušnjar kazao je da su sve službe na terenu, a aktivirali su se i zaštitni mehanizmi.

"Uskoro će se svima vratiti struja. Ne zna se što je uzrok pada, ali nije do nas. Koliko znam, nije riječ o hakerskom napadu", rekao je Šušnjar.