OD RUJNA Ljubušak postaje šef europskih obavještajaca

Daniel Markić, BIH, SOA

Ravnatelj hrvatske Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić od rujna preuzima Obavještajno analitički centar EU-a (EU INTCEN).

Markićev prvi pomoćnik Hrvoje Omrčanin bit će imenovan zamjenikom ravnatelja te će, nakon Markićeva odlaska, voditi agenciju do izbora novog ravnatelja.

Markićev odlazak u tzv. europsku SOA-u u utorak je potvrdio premijer Andrej Plenković rekavši kao je dogovoreno da mu se mandat produlji za dva mjeseca, nakon čega ćemo se vratiti na tu temu, piše Hina.

Daniel Markić je rođen u Parizu 21. srpnja 1972., gdje je njegov otac Ante stigao iz rodnih Veljaka pokraj Ljubuškoga. Majka Dinka podrijetlom je iz Glavine Donje pokraj Imotskoga.

Izborom Markića za šefa INTCEN-a, kako se doznaje, potvrđuje se veliki utjecaj i ugled koji je on osobno, ali i SOA, imali proteklih godina u sigurnosnim tijelima EU i među europskih partnerima. SOA je već godinama iznimno aktivna u europskim sigurnosnim i obavještajnim krugovima, a dio tih aktivnosti je i javno objavljen.

Tako je SOA proteklih godina predsjedavala svim europskim sigurnosnim i obavještajnim platformama. U veljači 2020. Zagreb je bio sigurnosno-obavještajno središte Europe kada je 20-ak europskih službi potpisalo pismo namjere o osnivanju Europskog obavještajnog koledža.

Prošle godine SOA je osnovala Centar izvrsnosti za prikupljanje podataka iz otvorenih izvora, kojem je do sada pristupilo šet država među kojima su Španjolska, Francuska, Mađarska i Poljska, navodi Hina.

Taj izbor ne bi mogao proći i bez europskih partnera, što znači da Markić ima potporu najvećih europskih sigurnosnih sustava, jer se mjesto direktora INTCEN-a popunjava natječajem i nije riječ o nacionalnoj kvoti.

Premijer Andrej Plenković u utorak je potvrdio da je Danijelu Markiću za još dva mjeseca produljen mandat vršitelja dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), kao i da će za zamjenika ravnatelja Agencije biti imenovan Hrvoje Omrčanin.

Plenković je izvijestio da je Markić, “nakon jednog međunarodnog natječaja u okviru EU izabran da postane direktor Intelligence Centra za cijelu EU”, te će biti “ključna osoba u europskoj službi za vanjske poslove” pod visokim predstavnikom Josepom Borrellom, a tu bi dužnost trebao preuzeti od rujna.