NOVE INFORMACIJE Broj stradalih danas je porastao na 18 osoba

Donja Jablanica poplave
hercegovina.info

Broj stradalih u poplavama, odronima i klizištima koja su jučer pogodila sjevernu Hercegovinu popeo se na 15. Informacija je to koja je večeras objavljena iz Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema službenim podacima iz Stožera Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije i MUP-a HNŽ-a, broj smrtno stradalih osoba na poplavom pogođenim područjima HNŽ-a s današnjim je danom porastao na 15, od čega je trinaest usmrćenih pronađeno u Jablanici, a dvoje u Konjicu. Spasioci su, pretražujući prostor, tijekom današnjega dana pronašli još dva beživotna tijela, jedno u Buturović Polju (Grad Konjic), drugo na području Donje Jablanice.

Osobe koje su ostale bez domova smještene su u mjesnim hotelima i Staračkomu domu Jablanica, dok je većina pronašla smještaj kod prijatelja i rodbine u stanovima i obiteljskim kućama Jablanice i Konjica. Stožer CZ-a HNŽ-a još je jučer osigurao 80 ležajeva u športskoj dvorani u Jablanici, za slučaj potrebe za prihvat unesrećenih, a te ležajeve sada koriste spasioci za prenoćište i predah.

Putna komunikacija između Mostara i Jablanice uspostavljena je večeras, ali isključivo za vozila spasilačkih službi i za žurne slučajeve, kao što je slučaj i s drugim osposobljenim cestovnim pravcima. Na terenu je, uz profesionalne službe, sada više od 300 volontera koji pomažu pučanstvu, ali iz CZ-a apeliraju na sve koji žele pomoći da se prvo jave u operativna središta civilne zaštite odnosno ne dolaze na pogođeni prostor samoinicijativno.

Civilna zaštita i volonteri opskrbljuju pučanstvo osnovnim potrepštinama, a najveća je potreba za pitkom vodom, hranom i lijekovima. Prema informacijama iz Transfuzijskoga centra Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, zahvaljujući mnogobrojnim darivateljima, zaliha krvi ima u dostatnim količinama.

Na području Grada Konjica potpuno je uništeno dvadesetak kuća, a ta se brojka u Jablanici penje na više desetina. Spasilačke su ekipe i dalje na terenu i intenzivno nastavljaju traganje za nestalima, radeći i na uklanjanju nastale štete. Stručni timovi usporedo djeluju na saniranju porušene prometne (cestovne i željezničke), telekomunikacijske i elektroenergetske infrastrukture", priopćili su večeras iz Vlade HNŽ.

S obzirom da je na području Fojnice stradalo još troje ljudi, ukupan broj je nažalost 18 tragično stradalih.

Podsjetimo, jučer je iz Vlade HNŽ objavljeno kako je smrtno stradalo 16 osoba, no na današnjoj konferenciji za medije glasnogovornik Darko Juka je istaknuo kako su službe tri tijela prijavila po dva puta, pa je istaknuo kako je jutros broj preminulih bio 13.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.