NOVA VIZNA PRAVILA Njemačka olakšala ulazak radnicima izvan EU

Njemačka zastava

U Njemačkoj je u subotu stupilo na snagu novo pravilo viza za kvalificirane radnike iz zemalja izvan Europske unije koje omogućava ulazak u tu zemlju i traženje posla do godinu dana uz uvjet da se ispunjavaju određeni kriteriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novo pravilo, poznato kao karta šanse za traženje posla, omogućeno je za one s najmanje dvije godine stručne obuke ili fakultetskom diplomom priznatom u zemlji u kojoj je kvalifikacija stečena. Također je potrebno poznavanje njemačkog ili engleskog jezika, prenosi Radio Slobodna Europa.

Ispunjavaju li podnositelji zahtjeva uvjete za takvu vizu, računa se na osnovu jezičnih vještina, profesionalnog iskustva, starosti i veza s Njemačkom.

Kada se karta odobri, podnositelj zahtjeva može ući u Njemačku i tražiti posao do godinu dana, što znači da više ne mora podnostiti ugovor s njemačkom kompanijom prije nego što može ući u Njemačku i raditi.

Novo pravilo uvedeno je s ciljem da se smanji birokracija i skrate procedure.

"Osiguravamo da radnici i kvalificirani radnici koji su godinama urgentno potrebni našem gospodarstvu mogu doći u našu zemlju", rekla je u subotu ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser.

Novo pravilo dio je obuhvatnog paket zakona kojemu je cilj riješiiti akutni nedostatak kvalificirane radne snage u Njemačkoj.

Prva faza počela je u studenom 2023. i uglavnom je uključivala olakšanje puta do boravišne dozvole poznate kao EU plava karta i ticala se prepoznatih kvalificiranih radnika.

Od subote su također proširene mogućnosti za državljane zemalja Zapadnog Balkana koji traže posao, uključujući nekvalificirane radnike.

Ipak, za ovo je i dalje potreban ugovor s njemačkom kompanijom kao preduvjet za ulazak u Njemačku radi rada.