NJEMAČKA Zakon o dvojnom državljanstvu stupio na snagu

Njemačka migracije

U Njemačkoj je stupio na snagu zakon o državljanstvu koji će olakšati i ubrzati proces stjecanja njemačkog državljanstva za strane državljane. 

Migranti će sada moći zadržati svoje prethodno državljanstvo prilikom dobivanja njemačkog, što je ranije bilo nemoguće. Djeca stranih roditelja rođena u Njemačkoj automatski će dobiti njemačko državljanstvo ako jedan roditelj živi legalno u zemlji duže od pet godina. Također, djeca će moći zadržati državljanstvo svojih roditelja, piše Deutsche Welle.

Za brže stjecanje državljanstva potrebno je dokazati dobru integraciju i poznavanje njemačkog jezika, osim za članove gastarbajterske generacije. Također, migranti moraju dokazati da su financijski sposobni da se uzdržavaju, s izuzecima za starije radnike iz DDR-a i gastarbajtere.

Novi zakon također uvodi strože uvjete za podržavanje njemačkog ustava i izražavanje protiv antisemitizma. Osobe koje prekrše ova pravila ili daju lažne informacije mogle bi izgubiti njemačko državljanstvo u roku od deset godina.