NAKON UBOJSTVA POLICAJCA Oglasio se stručnjak za sigurnost i detekciju radikalizma, ekstremizma i terorizma

Sandi Dizdarević
Screenshot

Bosanska Krupa bila je sinoć poprište šokantnog napada koji je rezultirao smrću jednog policajca, dok je drugi teško ranjen. Kako je potvrđeno za Hercegovina.info, incident se dogodio u prostorijama Policijske postaje u Bosanskoj Krupi kada je 15-godišnjak upao i hladnim oružjem usmrtio jednog policijskog službenika, a drugoga teško ozlijedio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je iz Kantonalne bolnice u Bihaću potvrđeno da je on sada u stabilnom stanju. Maloljetni napadač, čiji identitet nije otkriven javnosti, brzo je priveden.

Sandi Dizdarević, stručnjak za sigurnost i suautor knjige 'Rana detekcija radikalizma, ekstremizma i terorizma', istaknuo je važnost uloge policije u prepoznavanju rane radikalizacije među mladima, što ovaj slučaj tragično naglašava. 

„Prije više godina iznijeli smo rezultate istraživanja i objavili ih u ovoj knjizi. Godinama upozoravamo da po pitanju radikalizma, ekstremizma i terorizma županijske policije moraju biti nositelji aktivnosti koje se tiču rane detekcije,“ kazao je Dizdarević, dodajući kako županijske policijske uprave jedine imaju stalni uvid u zajednice jer su 24 sata prisutne na terenu.

Prema riječima Dizdarevića, trenutna strategija sigurnosnih institucija u BiH često ne prepoznaje važnost rada županijske policije u ovom području. „Politički je važno da se formalno pravno donese dokument o strategiji, no mnogima u tom procesu nisu zanimali ni rezultati rada ni potreba za ranim prepoznavanjem znakova radikalizma,“ naglasio je.

Na kraju, Dizdarević poziva na ulaganje u obrazovanje i obuku policijskih službenika na županijskoj razini. „Umjesto da samo reagiramo nakon smrti naših policajaca, potrebno je kontinuirano ulagati u obuke i edukaciju policajaca na najnižim razinama,“ istaknuo je.

Ovaj tragični događaj još je jedno upozorenje na potrebu stalne brige o sigurnosnim strukturama na lokalnoj razini, kako bi se izbjegli budući incidenti te pravodobno detektirali rizični pojedinci u zajednici.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.