SVEUČILIŠTE U MOSTARU TVRDI Jako porastao broj studenata, puno ih dolazi iz Hrvatske

Sveučilište u Mostaru Filozofski fakultet
Hercegovina.info

U prvome roku u akademskoj 2024/25. godini Sveučilišta u Mostaru upisano je 42 posto više studenata nego prošle godine, a ove godine broj prijava stranih studenata je viši od 20 posto, pri čemu najveći broj dolazi iz Hrvatske, izvijestili su danas iz ove javne visokoškolske ustanove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovih dana se očekuju rezultati drugog upisnoga roka, a na prvome je zabilježen upis 1353 nova studenta, što predstavlja porast od 42 posto, priopćili su iz Sveučilišta u Mostaru (SUM). Ti su podaci predstavljeni Senatu ove visokoškolske ustanove.

Drugo najveće sveučilište u BiH

Ovaj broj nije konačan, pojasnili su, budući da mu nisu pridodani studenti Akademije likovnih umjetnosti i Studija medicine na engleskom jeziku, čiji se prijamni ispiti zbog specifičnosti održavaju u rujnu. Najviše novih studenata dolazi iz Hercegovačko-neretvanske županije, gdje je i sjedište sveučilišta, prenosi Hina.

Kod studenata koji dolaze iz inozemstva bilježi se kontinuiran rast, a ove godine broj prijava stranih studenata je viši od 20 posto, pri čemu najveći broj njih dolazi iz Republike Hrvatske, ali i ostalih susjednih država Republike Srbije i Crne Gore.

Sveučilište u Mostaru je drugo najveće sveučilište u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Mostaru. Ima deset fakulteta i jednu Akademiju umjetnosti s 50 različitih studija, 46 specijalizacija i 70 studijskih grupa. Na SUM-u studira više od 10.000 studenata. Financijski ga podupire i Vlada Republike Hrvatske.