FOTO  Sva birališta u Mostaru otvorena na vrijeme

Lokalni izbori Mostar
hercegovina.info

U Mostaru su jutros u 7 sati otvorena biračka mjesta na kojima 99. 446 birača bira lokalnu vlast za iduće četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je za Fenu kazao predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Mario Čuturić, birališta su otvorena na vrijeme, a najveće kašnjenje  zabilježeno je na jednom biračkom mjestu od 10 minuta i oni će produžiti rad.

Birači će moći glasovati na 153 redovna biračka mjesta, a birališta su otvorena do 19 sati. Redovnih biračkih mjesta u Mostaru je 153, i 22 su mobilna tima odnosno ukupno je 175 biračkih odbora, kazao je Čuturić.

Broj akreditiranih promatrača je 458  ispred osam političkih subjekata, te je prisutan veliki broj međunarodnih promatrača.

"Također, nakon jučerašnje odluke Središnjeg izbornog povjerenstva, izbori će također biti održani u Gornjoj i Donjoj Drežnici i Striževu na tri biračka mjesta. Probijen je put i sve je osigurano tako da su se već uputili mobilni timovi", kazao  je Čuturić.

Na biračkim mjestima zasad nisu zabilježeni nikakvi problemi.

Izbori u Mostaru održavaju se po mješovitom proporcionalnom sustavu predstavljanja, gdje će se birati ukupno 35 vijećnika, odnosno 22 vijećnika iz šest gradskih područja i 13 s gradske liste.

Gradonačelnik Mostara bira se dvotrećinskom većinom u Gradskom vijeću. U slučaju da ni jedan kandidat ne dobije dvotrećinsku većinu u dva kruga glasovanja, prvi čovjek grada bira se u trećem krugu u kojem je dovoljna jednostavna većina prisutnih vijećnika.