FOTO  PADOVI PJEŠAKA NA MOSTARSKIM ULICAMA Prometni znakovi su tu, a prepreka nema ili obrnuto

znak ležeći policajac
Hercegovina.info

Na ulicama Mostara na pojedinim lokacijama još uvijek su prisutni prometni znakovi koji ukazuju na prepreke, a prepreka više nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opet, s druge strane tamo i gdje ima prepreka, nema znakova upozorenja. Također, Grad smo pitali i vezano za ostatke betonskih dijelova od reklamnih panoa (city lights) zbog čega nisu uklonjeni, ali i za nedovršene poslove kada se uklanjaju prometni znakovi i druga signalizacija sa nogostupa, te na istim mjestima ostaju viriti željezne konstrukcije i šarafi na koje se prolaznici spotiču.

Tako bilježimo prometne znakove za usporivače vožnje odnosno tzv. 'ležeće policajce' u Titovoj ulici, nedaleko od Starog grada, a 'ležećih' nema. 'Ležeći policajci' su uklonjeni prilikom izgradnje sustava kolektora i rekonstrukcije te ulice, te isti nisu ponovno postavljeni, a znakovi su ostali.

Ista situacija je i na Aveniji (lokalitet Starog igrališta). Slično je i u ulici Gojko Vuković u naselju Donja Mahala. Takva situacija na ulicama Mostara je prisutna godinama.

U svezi toga, poslali smo upite nadležnima u gradskim odjelima (Odjel za urbanizam i graditeljstvo, te Odjelu za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove).

Za 'ležećeg policajca' na Aveniji smo dobili odgovor ovakvog sadržaja: "Predmetna dionica je magistralna cesta M-17 koja prolazi kroz Grad Mostar i kao takva je u nadležnosti Cesta FBiH.... U kontaktu sa njima Grad Mostar će narednih dana sa predstavnicima Cesta obići predmetnu dionicu i uklonit će nedostatke na tom dijelu. Isto tako, tehnički prijem nije izvršen na tom dijelu jer je Grad Mostar u suradnji sa nadležnim ministarstvom izvršio sanaciju kao i rekonstrukciju dijela ulica koje prolaze kroz Grad Mostar".

znak ležeći policajac

"Preventivne izbočine ('ležeći policajci') sukladno Zakonu i Pravilniku se ne stavljaju na dionicama magistralnih cesta. Iste ne možemo postavljati i uklanjati bez predstavnika Cesta FBiH sami na svoju ruku jer je to njihova dionica. Reklamni panoi u pojasu iste ceste ne može se postavljati bez suglasnosti Cesta FBiH, niti bilo koja druga aktivnost uz istu", navedeno je za Hercegovina.info iz Odjela za urbanizam i graditeljstvo Grada Mostara.

Iz Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara su poslali sljedeći odgovor: "Prilikom izvođenja radova na rekonstrukciji javnih prometnica na području Grada Mostara, Odjel za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove na zahtjev izvođača radova donosi Rješenje o privremenoj regulaciji prometa u kojem su definirani uvjeti privremene regulacije prometa. 

Između ostalog, predmetom navedenog Rješenja je i stavka 'Nakon završetka radova, izvođač radova je dužan da svu prometnu signalizaciju, uređaje, predmete i objekte koji su postavljeni ukloni, da vrati eventualno privremeno uklonjenu prometnu signalizaciju, te cestu i objekte popravi i dovede u prvobitno stanje (članak 169. Zobs-a BiH, Službeni glasnik BiH broj 6/06)'.

U skladu sa Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji Gradske uprave Grada Mostara, Odjel za urbanizam i građenje, Služba za urbanističko planiranje nadležni su za planiranje i postavljanje prometne signalizacije i opreme ceste.

reklamni pano

Također, Odjel za urbanizam i građenje nadležan je u predmetima planiranja, izrade projekta rekonstrukcije prometnica i prometne signalizacije, te nadzora nad izgradnjom.

Odjel za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove nema uvid u projekat prometnice na kojoj se izvode radovi sa pratećom prometnom signalizacijom i opremom ceste, te ne vrši nadzor izgradnje. Aspekat nadležnosti ovoga Odjela je samo privremena regulacija prometa.

Ukoliko je projektom rekonstrukcije predmetne dionice Ulice kralja Tomislava predviđena ista prometna signalizacija koja je na postojećoj dionici bila prije rekonstrukcije, tada Odjel za urbanizam i građenje u svojstvu nadzora gradnje, a u zavisnosti od stanja usvojenog projekta ima izvođaču radova ili da naloži vraćanje prometne signalizacije i opreme ceste u prvobitno stanje ili da izvođaču radova naloži eventualnu izmjenu prometne signalizacije i opreme ceste na predmetnoj dionici", odgovoreno je za Hercegovina.info iz Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara.

Po pitanju ostalih prometnih znakova i reklamnih panoa, odgovor je sljedeći: "Što se tiče oštećenih znakova vertikalne prometne signalizacije, uklanjanje kao i postavljanje novih, radi gospodarsko društvo na osnovu ugovora sa Gradom Mostarom i radnog naloga nadležne Službe Grada Mostara. Uklanjanje oštećenih reklamnih panoa u obavezi je izvršiti vlasnik reklamnog panoa. 

šarafi Španjolski trg

Nemamo odgovor zašto se predmetna uklanjanja rade na pogrešan način. Inspekcija Grada Mostara ima mogućnost kroz inspekcijski nadzor vlasnicima reklamnih panoa naložiti uklanjanje ostataka nosača sa javnih površina, što je proces koji zahtijeva vrijeme. Nepravilno uklonjene znakove vertikalne prometne signalizacije sa javnih površina dužna je ispratiti Služba na osnovu čijeg naloga se vrši predmetno uklanjanje", priopćeno je za Hercegovina.info iz gradskog Odjela zagospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove.

Dakle, iz gradskih odjela prebacuju odgovornost ('lopticu') s jednih na druge, a situacija na terenu je godinama ista. Stanovnike i prolaznike vrlo često 'iznenadi' poneki novi šaraf ili željezni ostatak prometnog znaka, a nerijetko i betonski ostatak nestručno uklonjenog panoa ili postolja, te dolazi do pada i (za sada) lakšh ozljeda. Članovi naše redakcije su više puta bili svjedocima takvih slučajeva, te su priskočili upomoć osobama koje su se našle na tlu. Ostaje da na djelu vidimo radnike koji će po dobivenim nalozima iz gradskih odjela ukloniti ono što treba biti uklonjeno i tako doprinijeti još uređenijim gradskim ulicama.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.