KRAJ AGONIJE Radnicima nekadašnjeg mostarskog giganta 1,5 milijuna maraka

fabrika duhana mostar

Višegodišnjoj agoniji bivših radnika nekadašnje Fabrike duhana Mostara napokon je došao kraj.
Kako Avaz saznaje, Općinski sud Mostar je donio rješenje o raspodjeli sredstava, prema kojem je radnicima, njih oko 130, pripalo 1,5 milijuna KM po osnovu neisplaćenih plaća i drugih naknada.

Prioritet u procesu naplate, prema rješenju, ima Porezna uprava FBiH s ukupno 2,8 milijuna KM. Međutim, od tog dijela, 1,4 milijuna KM se odnosi na doprinose radnika za mirovinsko i invalidsko osiguranje, odnosno, za uvezivanje njihovog staža.

Podsjetimo, početkom listopada 2022. godine je na Općinskom sudu Mostar održano ročište u vezi raspodjele sredstava i to četiri mjeseca nakon što je prodana nekretnina poduzeća, kompleks nekadašnje FDM, a koju je za pet milijuna i 10.000 KM kupila tvrtka „Mikra-Matić“ iz Širokog Brijega. Na taj sudski postupak uložene su žalbe od tri tvrtke i to zbog troškova izvršnog postupka.

Županijski sud u Mostaru je uvažio žalbu i cijeli proces vratio na ponovni postupak, nakon čega je Općinski sud u Mostaru postupio prema odluci više sudske instance.

Radnici FDM-a, nekadašnjeg giganta, u kojem, zanimljivo, Vlada FBiH raspolaže sa 67 posto državnog kapitala, više od 16 godina su bili prepušteni sami sebi, bez primanja, nemogućnosti uvezivanja radnog staža i stjecanja prava na mirovinu, a mnogi od njih su umrli u iščekivanju svojih potraživanja.

Svojevremeno se i prodaja kompleksa poduzeća, nekretnina koje se prostiru na površini od 19.903 kvadratna metra, a koja je bila procijenjena na 21 milijun KM, putem javne licitacije bila pretvorila u višegodišnju trakavicu.

Inače, proizvodnja u FDM-u je ugašena 2007. godine. Federalna vlada, kao većinski vlasnik, nije reagirala ni 2013. godine kada su, nakon propalih sedam poziva za privatizaciju, prodani svi strojevi korišteni u procesu proizvodnje, piše Dnevni avaz.

Mostarske tvrtke su se sjetili, tek, prije tri godine kada su donijeli odluku o pokretanju stečaja, ali o tom procesu u javnosti nema nikakvih informacija.