DVA PANELA Mediji u Mostaru o transparentnosti medijskoga vlasništva važnog za integritet izbornog procesa

Mediji u Mostaru o transparentnosti medijskoga vlasništva važnog za integritet izbornog procesa
Fena

U organizaciji Vijeća za tisak i online medije, a uz potporu Vlade Švicarske u petak je održan sastanak s predstavnicima i vlasnicima medija, odnosno urednicima i novinarima iz Mostara kako bi razgovarali na temu "Zašto je transparentnost medijskoga vlasništva važna za integritet izbornoga procesa?".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je rečeno na sastanku, transparentno medijsko vlasništvo je vrlo važno ne samo radi informiranja javnosti već i za informiranje glasača.

"Vrlo je važno koji mediji distribuiraju informaciju koja itekako može utjecati na život birača. Također, na koji način mediji djeluju, jesu li transparentni i javno stupaju u medijski prostor informacija, odnosno tko su vlasnici, izdavači, članovi redakcije kako bi javnost mogla steći sliku čiji interes zapravo, oni zastupaju i djeluju li u interesu javnosti, ili su tu samo kako bi ostvarivali ciljeve određenih grupa", istaknula je ovom prilikom Maida Bahto Kestendžić iz Vijeća za tisak i online medije, prenosi Fena.

Mediji u Mostaru o transparentnosti medijskoga vlasništva važnog za integritet izbornog procesa

Kako je rečeno na sastanku, nepostojanje zakonskog okvira za medijsko vlasništvo i koncentraciju medija i oglašivačke industrije predstavlja također ozbiljnu prijetnju slobodi izražavanja. Ovaj problem je naročito evidentan u sferi online medija gdje čak 44 posto ne sadrži impresum i ne zna se u čijem su vlasništvu, tko ih uređuje, te ih se ne može ni pozvati na odgovornost.

"Važno je da se zna tko je autor nekog teksta, tko su urednici, da bi se kasnije, eventualno i Vijeće za tisak, ali i oni koji se profesionalno bave medijskom slikom mogli oglasiti na neprofesionalne tekstove", podvukla je Bahto Kestandžić.

Upravo su ovi principi sadržani i u Etičkom kodeksu Vijeća za tisak i online medije u BiH, konkretno u članu koji se odnosi na 'transparentnost tiskanih i online medija', a o kojem je također bilo riječi na današnjem sastanku.

Mediji u Mostaru o transparentnosti medijskoga vlasništva važnog za integritet izbornog procesa

Kako je pojašnjeno, to znači da kroz nadležnost Vijeća za tisak i online medije u BiH, svi politički subjekti i građani BiH, mogu Vijeću uputiti žalbe kada uoče da određeni internet portali ne postupaju u skladu s navedenim odredbama Izbornog zakona i Kodeksa za tiskane i online medije BiH.

Veleposlanik Švicarske u BiH Gabriele Derighetti koji je također nazočio sastanku, istaknuo je kako je potrebno senzibilizirati medije po pitanju demokracije i transparentnosti.

"Tiskani i online mediji imaju veliku ulogu i u središtu su trokuta u kojem su demokracija i izbori te transparentnost koja, pak, ne znači da sve treba biti rečeno. No, vrlo je bitno da su mediji odgovorni kako bi praćenje izbornog procesa bilo što transparentnije", podvukao je veleposlanik Švicarske u Bosni i Hercegovini.

Današnji sastanak je održan kroz dva panela o temama: Što predviđaju izmjene izbornog zakona BiH?, Transparentnost online medija, Transparentnost medijskog vlasništva i integritet izbornog procesa, Kodeks za tiskane i online medije BiH i transparentnost online medija te Žalbena procedura i uloga Žalbene komisije Vijeća za tisak i online medije u BiH.