IZAZOVI U DOLINI NERETVE Očekuje se upola manji urod mandarina, a prijeti im i bolest

mandarine
Pexels

Uskoro počinje berba mandarina u dolini Neretve. Prošle godine bilo je oko 60.000 tona, a ove godine bit će značajno manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ove godine očekujemo polovicu prošlogodišnjeg uroda, oko 40.000 tona. Svake godine je sve teže proizvoditi mandarinu, sve je više izazova pred proizvođačima. Sve više u pitanje dolazi navodnjavanje. Praktički je došlo da se kvalitetna mandarina ne može proizvesti bez navodnjavanja”, kaže poljoprivrednik iz Hrvatske Marino Babić.

Babić kaže kako su mandarine ipak, bez obzira na slabiji urod, izuzetno kvalitetne ove godine. Usto, lani je urod bio jako velik stoga se, bar zasad, ne može govoriti o podbačaju. Agronomi s kojima je razgovarao Dnevnik Nove TV poručuju kako je i ova količina sasvim dovoljna za hrvatsko tržište, ali i ona u susjednim zemljama.

Biljne bolesti

Osim klimatskih promjena koje su bitno utjecale na nešto slabiji urod, pojedini uzgajivači mandarina bore se s antraknozom, biljnom bolesti.

“Antraknoza je bolest koja je zahvatila mali dio nasada mandarina. Ti plodovi ne mogu doći na tržište. To su plodovi koji su obilježeni sami po sebi, imaju crnu fleku, oni će biti izbačeni prilikom berbe ili u skladišnim centrima. Nema bojazni da će završiti na tržištu”, napominje poljoprivrednik.

Iz Dubrovačko neretvanske županije su upoznati sa situacijom, kažu da je riječ o redovitoj pojavi koja ne ugrožava urod. U slučaju da se nešto otme kontroli, Županija će pomoći poljoprivrednicima, poručuje župan Nikola Dobroslavić: “Mi uvijek stojimo iza svih naših sugrađana koji se bave određenim djelatnostima. Ako upadnu u probleme, sigurno da ćemo pomoći, tako smo pomagali i školjkarima.”

Berba počinje ranije

Župan poručuje kako se često sastaje s poljoprivrednicima, a zadovoljan je i što je riješen problem oko mediteranske voćne muhe koja je napadala nasade mandarina i prošle godine prouzročila veliku štetu.

“Bilo je potrebno prebaciti dobavu s izraelskog tržišta koje je prestalo isporučivati te sterilne mužjake i uspjeli smo se na kraju dogovoriti sa Španjolcima”, kaže Dobroslavić.

Uzgajivači poručuju da će, unatoč nešto slabijem urodu, mandarina ove godine biti slađa nego ikad, a predstoji za vidjeti hoće li ova situacija utjecati i na njezinu tržišnu cijenu. Berba počinje za dva do tri tjedna, ranije nego ikad i to također zbog klimatskih promjena.