VATROGASAC ODBIO PLAĆENO LJETOVANJE ''Hvala, ali ima jedan dečko iz Vukovara, zove se Damir...''

Vatrogasac Josip Fabijanić
Screenshot/RTL

Josip Fabijanić, vatrogasac iz Zagreba, već godinama sa sobom na godišnji odmor nosi i vatrogasnu uniformu za slučaj da negdje izbije požar pa da treba pomoći u gašenju. Požrtvovnom vatrogascu sada su dobri ljudi odlučili pokloniti ljetovanje da se napokon odmori kako treba, no on je taj poklon odlučio proslijediti nekome kome je, po njegovom sudu, potrebnije - dječaku Damiru Pejiću iz Vukovara koji je nedavno ostao bez majke i već se drugi put bori s leukemijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja sam tu još uvijek na ljetovanju. Evo me! Na ljetovanju, već pet godina svaki put ide uniforma sa mnom. Moja žena je luda radi toga. I tri ili dva tjedna miruje sve i tako sam rekao i ove godine: 'Dečki, kad ja odem za Zagreb, bit će sve mirno.' Međutim, evo, nastala je ova kataklizma. Ali, ima, ima tu Boga, riješit ćemo mi to', rekao je Josip Fabijanić, vatrogasac JVP Grada Zagreba, prije nekoliko dana kad je spašavao Tučepe zajedno s dalmatinskim kolegama.

Nakon toga je u redakciju stigla poruka jednog inženjera: 'Želim Josipu i njegovoj obitelji platiti ljetovanje. Po mogućnosti negdje izvan Hrvatske kako ne bi opet radio na odmoru.'

No kad su novinari RTL-a vijest javili Josipu, on je poručio:

''Gospodinu hvala i hvala u ime moje obitelji. Ako postoji takva volja kod gospodina da nagradi neki posebni trenutak, neku posebnu osobu... Hvala mu. Meni se u glavi vrti jedan dečko iz Vukovara. Damir, ako se ne varam. Šesnaest godina ima, kao moje dijete'', rekao je Josip i onda se obratio Damiru:

''Ja ću, Damire, tebi to prepustit jer tebi su ta sredstva puno bitnija i puno bitnije ti je da u životu kreneš u jednom ljepšem svjetlu, da za tebe bude neki ljepši trenutak od one patnje koju si prolazio. Damire, za tebe. Ok? Može? Drži se, stari'', rekao je pa obrisao suze s lica rekavši kako je u pitanju samo znoj, piše Net.hr.

Hitno se traži darivatelj matičnih stanica

Podsjetimo, 16-godišnji Damir prolazi vrlo težak period u životu. Prije dva mjeseca umrla mu je majka, a on sâm je između dva ciklusa kemoterapije. O situaciji u kojoj se našao je kazao kako je Bog možda uzeo njegovu majku kako se ne bi mučila gledajući njega kako se muči.

Damiru je sada hitno potreban darivatelj matičnih stanica.

Kad se traži darivatelj, prvo se pretražuje obitelj, braća ili sestre. No Damir braće i sestara nema, nema više ni majku, a od oca u životu nije dobio ni prezime. Ima tek ujaka i baku.

U nacionalnom registru za Damira nije pronađen podudarni odgovarajući donor, zbog toga se pozivaju svi od 18 do 40 godina da se prijave u registar i svojom krvlju nekomu daruju život.

Prikupljanje uzoraka za Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica provodi se u osam transfuzijskih centara: u Zagreb, Osijeku, Rijeci, Puli, Splitu, Zadru, Varaždinu i Dubrovniku.

Darivatelj može biti bilo koja zdrava osoba do 40 godina starosti te biti bilo koje krvne grupe.

Svi voljni pomoći Damiru mogu se javiti u Petrovu 3 u Zagrebu u Hrvatski zavod za trunsfuzijsku medicinu na broj telefona 01 4600 303 ili na e-adresu [email protected]. Kontakt osoba je liječnica Patricija Topić Šestan.

Osim u Zagreb, potencijalni darivatelji koštane srži mogu se javiti i u Osijek Kliničkome zavodu za transfuzijsku medicinu na adresi Huttlerova 4. Broj telefona na kojem se mogu dobiti sve informacije je 031 551 570 ili 031 551 551 te e-adresa [email protected] gdje je osoba za kontakt liječnica Marina Samardžija.

Sve dodatne informacije možete pronaći na stranici Zaklade Ana Rukavina ili u najbližem KBC-u.