TATA OMOGUĆIO Vatrogasce je nazivala nakazama, ispostavilo se da je kupila državni stan za 819 eura po kvadratu

Anna Dujić

Anna Dujić, kći HDZ-ovog šefa Hrvatskih šuma Nediljka Dujića, koja je nedavno sablaznila Hrvatsku vičući vatrogascima kod Skradina da su nakaze, otkupila je prije četiri godine državni stan po bitno nižoj cijeni od one tržišne, doznaju Index Istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anna Dujić je stan kupila po cijeni od 819 eura po kvadratu

Radi se o stanu u ulici Put kroz Meterize. Meterize su šibenski kvart sjeverno od centra grada. Stan koji je kupila je bio od Ministarstva obrane, a Nediljko Dujić ga je godinama koristio, sve dok ga njegova kći nije otkupila u srpnju 2020. godine.

Radi se o stanu površine 90.97 metara kvadratnih. Anna Dujić ga je kupila po cijeni od 573.009 kuna, potvrdili su iz MORH-a za Index. To znači da je stan otkupljen po cijeni kvadrata od 6298 kuna, odnosno 819.67 eura. U eurima stan bi koštao 74.575 eura.

MORH je poručio kako je Anna Dujić koristila stan kao član uže obitelji te je podnijela zahtjev za kupnju stana sukladno s Odlukom vlade iz 2015. godine o prodaji stanova u vlasništvu Republike Hrvatske kojima upravlja Ministarstvo obrane.

Iz MORH-a navode kako je Odlukom propisana tržišna cijena koju je utvrdio stalni sudski vještak građevinske struke.

"Sukladno nalazu i mišljenju sudskog vještaka izrađen je nacrt Ugovora koji je dostavljen na obvezno mišljenje nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu, a nakon što je Općinsko državno odvjetništvo dalo pozitivno mišljenje sklopljen je kupoprodajni ugovor u srpnju 2020. godine", odgovorili su  iz Ministarstva obrane, dodavši kako je Anna Dujić stan kupila odjednom u gotovini.

Medijalna cijena je iznosila 1156 eura, Dujići su prošli jeftinije za barem 30 tisuća eura

Medijalna cijena stana u Šibeniku za 2020. iznosila je 8888.96 kn, poručili su nam iz Ministarstva prostornog uređenja. To znači da je medijalna cijena kvadrata koštala 1156.88 eura. To je 2591 kn, odnosno 337.21 euro više od "tržišne" cijene kvadrata po kojoj je Anna Dujić otkupila svoj stan.

Drugim riječima, prema ovom medijalnom iznosu cijene kvadrata, ovaj stan bi koštao više od 808 tisuća kuna, odnosno više od 105 tisuća eura. To je preko 30 tisuća eura skuplje nego što je prošla Anna Dujić.

Tržišna cijena bi bila i veća od medijalne

Medijalna cijena znači da je polovina stanova na tržištu skuplja od ovog iznosa, a druga polovina jeftinija. Tržišna cijena kvadrata trebala bi biti veća od medijalne, stoga je dobro utemeljena pretpostavka da je stan ustvari trebao koštati još i više.

Što se tiče 2020. godine, smatra se da je tržišna cijena kvadrata stanova u Šibeniku iznosila od 1500 do 2000 eura, kako su tada komunicirali agenti za nekretnine.

U istoj zgradi stan imao i Nediljko Dujić, procijenio ga na 850 tisuća kuna

U istoj ovoj zgradi stan od 93 kvadrata je imao Nediljko Dujić, koji još ima i kuću u Skradinu. On je stan kupio od privatne osobe 2006. godine, a prodao 2019. U imovinskoj kartici iz 2017. godine on navodi i taj stan te napominje kako ga je kupio putem kredita. 

Za njegovu procijenjenu vrijednost naveo je iznos od 850 tisuća kuna, što je gotovo 300 tisuća kuna više od iznosa za koji je njegova kći kupila drugi stan tri godine poslije. Podsjetimo kako se radi o dva stana gotovo iste površine u istoj zgradi.

Pitali smo MORH kako komentiraju ove sve navedene razlike u cijenama oko cijene kvadrata stana, kao i činjenicu da je sam Dujić naveo značajno veću procjenu stana u istoj zgradi.

Zanimalo nas je i po kojoj osnovi je Anna Dujić dobila pravo na kupovinu stana s obzirom na to da je jedan od preduvjeta bio taj da korisnik može kupiti stan ako oni i članovi njihove uže obitelji (supružnik, malodobna djeca) nemaju u vlasništvu stan ili obiteljsku kuću pogodnu za stanovanje u mjestima prebivališta, ali također nismo dobili odgovor.

Zašto je Dujić uopće imao pravo na državni stan?

Recimo i da je rok za podnošenje zahtjeva za kupnju stana bio do 30. lipnja 2015. godine (kad je Nediljko Dujić još bio vlasnik stana u istoj zgradi) te nas je zanimalo kako je moguće da je kupoprodajni ugovor sklopljen tek u srpnju 2020. godine.

Naposljetku, ključno pitanje je i kako je Nediljko Dujić s obitelji imao pravo godinama koristiti državni stan kad je bio vlasnik stana u istoj zgradi, ali i kuće u Skradinu. Na sva ova pitanja samo nam je odgovoreno da se obratimo Anni Dujić budući da svi daljnji odgovori ulaze u segment zaštite osobnih podataka.

Kažimo i da je Ministarstvo unutarnjih poslova na temelju svoje odluke o preuzimanju praznih stanova vojnih osoba od 24. rujna 1991. godine donijelo rješenje o dodjeli stana u Šibeniku na čuvanje djelatniku Policijske uprave Šibenik Nediljku Dujiću. Kako su nam objasnili iz MORH-a, stan je bio vlasništvo RH temeljem Uredbe o preuzimanju sredstava JNA i SSNO-a na hrvatskom teritoriju. Stanom od 1992. upravlja MORH.

Bez urlanja o nakazama za ovo se vjerojatno ne bi znalo

Kako smo već napisali u uvodu teksta, Anna Dujić je zajedno s majkom Nedom žestoko kritizirala gašenje velikog požara kod Skradina. U jednom trenutku je kazala i "da joj se guši ćaća koji je sve napravija za ovu državu". Da nije bilo tog agresivnog ispada, vjerojatno još uvijek ne bismo znali ni da je dobila stan po značajno manjoj cijeni od one uistinu tržišne.

Anna Dujić je zaposlena u državnom HEP-u, već pet godina i devet mjeseci, iako joj je školovanje na studiju u Dubrovniku platila njezina bivša tvrtka Gradski parking Šibenik. Nezadovoljna plaćom u GP-u, Anna je, iako ju je školovao GP, prešla na znatno bolje plaćen posao u Elektri, pisao je 2019. godine Šibenski.hr.

Tko je Nediljko Dujić?

Nediljko Dujić, kojega kći vidi kao nemoćnog čovjeka koji je dao sve za državu, 2016. godine je uvjetno osuđen na šest mjeseci zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Županijsko državno odvjetništvo sumnjičilo ga je da je od 24. listopada 2003. godine do 1. prosinca 2005. godine nezakonito dobivao naknade.

Kako je stajalo u optužnici, on je pribavio 147 tisuća kuna na ime nezakonito isplaćenih naknada. Osuđen je zbog naknade koju je dobio kao član tijela Hrvatskih cesta, dok je za Vodovod i odvodnju oslobođen krivnje.

Index je još u jeku afere s urlanjem o nakazama na temu ovog stana kontaktirao Nediljka Dujića, ali on na poziv i SMS nije odgovorio. Nisu uspjeli tada oko iste teme doći ni do njegove kćeri Anne.