SUĐENJE HRVATSKOM MINISTRU Mario Banožić traži da mišljenje Centra za forenziku i nalaz vještaka ne budu dokaz na sudu

Mario Banožić prometna nesreća
Armin Durgut/PIXSELL; Davor Javorović/PIXSELL

Obrana bivšeg ministra obrane Republike Hrvatske Marija Banožića, koji je u studenome prošle godine sudjelovao u prometnoj nesreći u kojoj je poginuo 41-godišnji vozač kombija Goran Šarić, izvela je novi manevar na vinkovačkom Općinskom sudu na kojem se vodi kazneni postupak protiv bivšeg HDZ-ovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je potvrđeno 24sata sa suda, Banožić je po braniteljici, odvjetnici Kseniji Vržini, 8. srpnja podnio žalbu na rješenje optužnog vijeća Općinskog suda u Vinkovcima kojim se odbija prijedlog obrane za izdvajanjem nezakonitih dokaza, među kojima su nalaz i mišljenje prometnog vještaka. S tog suda poručuju da Banožićeva obrana u cijelosti osporava navedeno rješenje zbog “bitne povrede kaznenog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja”. “Obrana i nadalje smatra kako se iz spisa treba izdvojiti zapisnik o vještačenju i mišljenje Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić’ od 22. ožujka 2024. i očitovanje vještaka od 9. travnja 2024.”, ističe vinkovački sud.

Prvi manevar propao

Ovo je već drugi manevar Banožićeve obrane nakon što je optužno vijeće Općinskog suda u Vinkovcima raspravljalo o njegovom slučaju i zahtjevu za izdvajanjem nezakonitih dokaza, te u konačnici odbilo njegov zahtjev.

Podsjetimo, bivšeg ministra u optužnici, koja je podignuta gotovo šest mjeseci nakon nesreće, tereti se da je upravljao automobilom iz smjera Vinkovaca prema Županji. Vozio je, kako je navedeno, neprilagođenom brzinom te u pretjecanju kolone prešao na suprotnu stranu, iako je bila smanjena vidljivost zbog magle i smanjena preglednost zbog skupa vozila ispred njega.

Tereti ga se da je započeo pretjecanje iako prometni trak nije bio slobodan na dovoljnoj udaljenosti kako bi mogao sigurno izvesti pretjecanje uzimajući u obzir brzinu svog vozila i onoga koje je pretjecao. Banožić je, navodi se u optužnici, udario prednjim dijelom svog vozila u prednji lijevi dio teretnog vozila koje se kretalo iz suprotnog smjera, pri čemu je 41-godišnji Šarić preminuo na mjestu nesreće.

‘Puno toga nije točno’

Bivši ministar je u svibnju ove godine dao veliki intervju za RTL u kojem je, između ostalog, govorio i o mišljenju prometnog vještaka za koje je sada tražio da se izuzme iz postupka kao nezakonit dokaz. “Prije svega kada promatramo stranu fizike, vidimo da to nije baš tako kako je opisano, far u far.

Odnosno, bio je tu malo drugačiji događaj koji ja prije svega očekujem od vještaka da utvrde. Očekujem od vještaka da utvrdi što do sada nije bilo, da se jasno vidi gdje je to kočenje počelo. Jer, ako sam ja kočio, kako sam ja pretjecao”, kazao je u intervjuu.

“Nemojmo prezentirati završnu točku, uslikati vozila, reći i to je bilo tu. Da mi netko trag kočenja označi i objasni kako postoji trag kočenja ako sam ja obilazio? Vi obilazite s kočenjem? Želim da struka kaže svoje i da fizika objasni kretanje vozila, brzinu vozila i sam kut sudara. Tada će se vidjeti da mnoge stvari koje su izrečene nisu točne”, ustvrdio je u svibnju Banožić.