PROJEKT MATE RIMCA Prezentacija pošla po zlu, robotaksi nije došao na pozornicu

Mate Rimac robotaksi
RTL

Svečana prezentacija velikog projekta Rimčeve tvrtke P3 Mobility nije protekla očekivano.

Dugoočekivane robotaksije došli su vidjeti brojni zvanici, među kojima su bili članovi Vlade, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, ministar Oleg Butković i mnogi drugi. Predstavljanje ekosustava urbane mobilnosti Rimčeve preimenovane tvrtke Verne otvorio je premijer Andrej Plenković.

Demonstracijsko vozilo Verne također se trebalo pojaviti na pozornici, no kada je došao trenutak za to, nije sve išlo po planu. Robotaksi je ostao stajati sa strane, prenosi Jutarnji list.

''Čini se da je došlo do problema, moj tim će to provjeriti'', rekao je Mate Rimac, pa se približio automobilu i počeo govoriti o dizajnu.

Naime, kako je ustvrdio Marko Pejković, suosnivač i glavni izvršni direktor Vernea, na demonstracijskom Verneu došlo je do kvara na jednom kotaču, pa zato nije došao na pozornicu.

Tijekom predstavljanja Rimac je redao hvalospjeve o robotaksiju Verneu koji bi se na ulicama trebao naći do 2026. godine.

"Danas govorimo o našem najambicioznijem projektu dosad. Najbolje, najčistije, najmodernije iskustvo, za cijenu obične vožnje. Svi će imati iskustvo kakvo imaju milijarderi u svojim autima s vozačima. Gradimo ekosustav koji se sastoji od tri dijela: vozilo, aplikacija te infrastruktura koju mi zovemo "Mothership", gdje će se auti čistiti, puniti i servisirati. Osim toga, gradimo i tvornicu gdje će se ti auti proizvoditi, ovdje u Zagrebu", govorio je Rimac.

"Što se tiče troškova, Verne vas oslobađa od brige - ne morate ga prati, puniti, a naravno niti voziti, možete biti na telefonu, gledati film, YouTube, čitati knjigu... Imat ćete više mjesta nego u avionskom sjedalu prve klase, sami si namještate temperaturu, čak i miris. Sve ćete si prilagoditi svojim željama. Iskustvo vožnje će biti konzistentno, vozilo vam nikada ne može otkazati vožnju. Vozilo ima velika vrata, koja su klizna, u vozilo se vrlo lako ulazi i izlazi. Sigurnost, uključujući i cybersigurnost, je zajamčena. Čistoća nam je vrlo važna, uvijek će biti čist zahvaljujući brojnim unutarnjim senzorima. Moći ćete auto zadržati i na dulje vrijeme ako želite uz opciju "keep". I auto je predivan, svugdje ćete stići u stilu, najavio je Rimac.