PREVARA NA JUGU HRVATSKE Uzeli novac na EU poticajima, a lagali kako uzgajaju smokve

Smokve
Ilustracija/Hercegovina.info

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu proširio je istragu protiv četiri okrivljenika i jedne tvrtke zbog subvencijske prijevare i pranja novca i to zbog sumnje u još jednu subvencijsku prijevaru koju su počinili jedna od okrivljenih osoba i još jedna tvrtka.

EPPO je u listopadu 2023. pokrenuo istragu u vezi s dodjelom bespovratnih sredstava EU za poljoprivredu u sklopu natječaja 'Potpora za ulaganje u poljoprivredna gospodarstva' ukupne vrijednosti 2.5 milijuna eura. Natječaj je bio sufinanciran sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) s 85 posto i hrvatskog proračuna s 15 posto.

EPPO sumnja da je jedna od okrivljenih osoba, od veljače 2015. do listopada 2023., bila u dogovoru s preostale tri kako bi prijevarom došla do bespovratnih sredstava EU za poljoprivredu, prenosi Hina.

Osumnjičene četiri osobe

Prema pisanju medija, istragom pokrenutom prošlog listopada obuhvaćeni su Vanja Gnjidić, osnivačica i direktorica trgovačkih društava G.R.M. d.o.o. i Geo Legal d.o.o., Darko Blažević, odgovorna osoba u tvrtki 4 D d.o.o., Ljerka Mikić, direktorica tvrtke GP Mikić d.o.o. te Danijela Blažević koja je bila ovlaštena za zastupanje sredstvima po računu tvrtke Iskopi 4 D d.o.o.

Mediji su ranije istaknuli kako se Gnjidić sumnjiči da je uz pomoć suokrivljenika lažirala podatke o tome da raspolaže vlastitim novcem za podizanje nasada smokava na otoku Jakljanu kod Dubrovnika.

Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj izgubio 58.885 eura

EPPO je u srijedu priopćio da je ista okrivljena osoba počinila još jednu subvencijsku prijevaru i to podnošenjem lažne prijave za izravna plaćanja kroz integrirani administrativni kontrolni sustav (IAKS) za mjere ruralnog razvoja, financirane iz EPFRR-a, u ime drugog trgovačkog društva.

S obzirom na to da je posjed poljoprivrednog zemljišta bio jedan od glavnih kriterija prihvatljivosti prijave, postoji sumnja da je, prije podnošenja prijave okrivljena stvorila privid da ispunjava konkretan kriterij prihvatljivosti tako da je prijevarnim radnjama stekla zakup poljoprivrednog zemljišta velike površine u državnom vlasništvu, precizira EPPO.

Nakon toga, u razdoblju između svibnja 2019. i srpnja 2021., podnijela je Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju tri zahtjeva za plaćanje koji su sadržavali neistinite podatke.

Agencija je, nastavlja EPPO, na temelju prva dva zahtjeva isplatila 58.885 eura, dok je u trećem zahtjevu utvrdila nepravilnosti, zbog čega nije došlo do još jedne isplate u iznosu od 6839 eura. Zbog toga je EPFRR pretrpio gubitak od 58.885 eura, ističe EPPO.

Tužiteljstvo dodaje da će u daljnjem tijeku istrage provesti potrebne istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti navodnih kaznenih djela.