PRAVDA ZA STIPU I KATU Prosvjed pred sudom u Dubrovniku uoči odluke o puštanju Klevise Ymeri da se brani sa slobode

Prosvjed Dubrovnik
Anton Hauswitschka

Pod geslom ‘Glas za pravdu – Prosvjed za Katu i Stipu‘, jutros se ispred dubrovačkog suda, po drugi put, okupilo stotinjak građana nezadovoljnih odlukom Općinskog suda u Dubrovniku da se albansku državljanku Klevisu Ymeri koja je skrivila prometnu nesreću u kojoj su poginuli brat sestra i brat Kate i Stipe Đerek, pusti da se brani sa slobode uz jamčevinu od 70 tisuća eura, piše Dubrovački.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj brat i sestra nisu više s nama a mi se moramo boriti da pravda bude zadovoljena. Zar ja kao brat moram goniti pravdu? Što radi naš Sud? koliko vrijede dva mlada života, snovi koji su prekinuti, koliko vrijede suze moje majke, suze okrivljenice na sudu? Ne prestajem postavljati sebi ova pitanja. Svaki korak koji poduzimamo, svaka riječ koju izgovaramo sve je usmjereno ka jednom cilju da se odgovorna osoba nosi s posljedicama svojih postupaka. Ovo je naša borba za Katu i Stipu ali i za sve one čiji su životi izgubljeni zbog nemara i odgovornosti a čija je patnja zanemarena", kazao je Viktor Đerek brat tragično stradalih Katarine i Stipe te zahvalio okupljenima na podršci.

"Samo zajedno možemo podići svijest o važnosti sigurnosti na našim cestama, potrebi za poštivanjem zakona, zaustaviti nepravedne presude i poslati s ovog mjesta poruku kako nećemo stajati po strani dok nepravda prevladava" zaključio je Đerek.

Kako Dubrovački.hr saznaje od glasnogovornika Općinskog suda u Dubrovniku suca Vlaha Boškovića, spis je dostavljen Županijskom sudu u Dubrovniku koji treba potvrditi ili odbaciti odluku da se albanska državljanaka brani sa slobode.

"Odluka će najvjerojatnije biti donesena danas, ili najkasnije sutra. Ukoliko se potvrdi odluka našeg suda, ona neće izaći iz pritvora odmah. Naime, treba prvo uplatiti jamčevinu, a potom se saziva ročište o ukidanju pritvora. Ako bude puštena da se brani sa slobode, biti će joj oduzeta putovnica, izdat će joj se zabrana napuštanja Dubrovnika, a svaki dan imat će obvezu javiti se u policiijsku postaju", pojašnjava Bošković.

Podsjetimo, u travnju su na Ratcu u prometnoj nesreći koju je skrivila Albanka Klevisa Ymeri poginuli brat i sestra, 21-godišnjak i 19-godišnjakinja Stjepan i Katarina Đerek. Naime, ona je na državnoj cesti D-8 pretjecala vozilo te se frontalno sudarila sa automobilom u kojem su bili Stjepan i Katarina. Ymeri je potom privedena, te je tri mjeseca provela u pritvoru nakon čega sud donosi odluku o puštanju na slobodu uz jamčevinu.