POVRATNIK IZ NJEMAČKE 'Nije se Hrvatska toliko popravila koliko su oni u kolapsu'

povratnik iz Njemačke
Screenshot/RTL Danas

Njemačka za Hrvate više nije obećana zemlja. Prošle se godine manje Hrvata doselilo u Njemačku nego prijašnjih godina. Broj Hrvata koji su se vratili kući prvi je put veći od onih koji su odlučili otići u Njemačku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milan Katanušić je povratnik iz Njemačke, u rodni Imotski nakon 11 godina preselio je obitelj i građevinsku tvrtku i kaže da mu je sada srce na mjestu.

''Definitivno je konačno, nedostaje mi domovina, Imotski, Zagreb i želim sada biti tu. Nije se toliko Hrvatska popravila koliko je Njemačka u kolapsu. Plaće su porasle za 10 do 15 posto, a sve je abnormalno poskupjelo'', kaže Katanušić u razgovoru za RTL Danas.

Manje Hrvata se doselilo

Njemački zavod za statistiku objavio je podatke prema kojima je prvi put od ulaska Hrvatske u EU-u lani više hrvatskih državljana iselilo iz Njemačke (24.000), nego što je u nju uselilo (nešto više od 20.000).

Ministar demografije Ivan Šipić kaže da će pravi uspjeh biti kad se budu vraćale mlade obitelji, a za to su potrebne mjere poput poreznog rasterećenja povratnika. “Imat ćemo nekoliko novih mjera u proračunu”, najavljuje Šipić.

Radi dva posla i ne misli se vraćati

Među Hrvatima u Njemačkoj je i Marija iz Zagorja, koja je u Münchenu već 10 godina i ne planira povratak. Uz posao koji radi, s kolegicama je razvila mobilnu aplikaciju sa savjetima za one koji se odluče preseliti u Njemačku.

''Završila sam faks tu, osnovala obitelj, pokrenula dva posla. Da me je netko prije 10 godina pitao – gdje ću biti, ne bih sa sigurnošću mogla reći da je to Njemačka'', kaže Šimić. U Njemačkoj je tisuće hrvatskih radnika našlo posao, od bauštelaca do medicinskih sestara.

''Ima ljudi u Njemačkoj, ali mnogi ne mogu od njemačke penzije živjeti tamo pa im je ovdje malo lakše. Poručio bih zemljama Balkana – ne idite u Uniju, mi nismo za to. U RH je najljepše, samo da ima reda'', poručuje Katanušić. Ključno je pitanje - čime zadržati mlade da niti ne odu.