PLAĆENIK 'CRVENI VETAR' Ubojica Ive Pukanića mučio i likvidirao petoricu zarobljenih Hrvata

Plaćenik Crveni Vetar

Željko Milovanović zvani Gavra i Crveni vetar, bivših pripadnik Crvenih beretki te osoba koja je konstruirala i podmetnula bombu kojom su u listopadu 2008. ubijeni vlasnik Nacionala Ivo Pukanić i Niko Franjić, osumnjičen je da je 1991. mučio i ubio petoricu zarobljenih pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) u mjestu Bilje pored Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osječki policajci iz Odjela ratnih zločina zajedno sa SOA-om dovršili su, naime, kriminalističko istraživanje toga događaja te su tamošnjem državnom odvjetništvu prijavile Milovanovića i još jednu osoba zbog ratnoga zločina protiv ratnih zarobljenika.

U to vrijeme, Milovanović, inače rodom iz Beloga Manastira, bio je pripadnik "Specijalne jedinice Milicije SUP-a Beli Manastir“ u okupiranom Podunavlju.


Osječka policija izvijestila je kako je ta paravojna jedinica 3. rujna 1991. prilikom napada na Bilje iz smjera Darde, u sadašnjoj Ulici Ivana Mažuranića zarobila petoricu pripadnika Zbora narodne garde (rođene 1955., 1956., 1957., 1958. i 1962.). "Nakon zarobljavanja, dvojica pripadnika spomenute jedinice, 58-godišnjak i 60-godišnjak, teško su ih fizički zlostavljali te ih na koncu i usmrtili", izvijestila je policija.

Željko Milovanović se, inače, već godinama nalazi u najstrožem srbijanskom zatvoru na odsluženju 40-godišnje zatvorske kazne zbog ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, a čudnim spletom pravnih okolnosti za isti događaj i na istu kaznu ga je osudio i zagrebački Županijski sud.

Naime, tjedan dana nakon ubojstva Pukanića i Franjića, kada je hrvatska policija krenula u akciju uhićenja počinitelja, Milovanović se već nalazio na području Republike Srpske gdje je iz Hrvatske prešao neposredno nakon ubojstva. Istražitelje hrvatske policije i USKOK hitno su pozvale kolege u RS jer je Milovanović bio lociran u jednom stanu u Doboju, međutim, navodno desetak minuta prije upada policije on je pobjegao.


U stanu i obližnjoj kući koji je koristio istražitelji su našli niz predmeta koji su Milovanovića povezivali s ubojstvom u Zagrebu, a najvažniji od njih je bila Milovanovićeva četkica za zube na kojoj je pronađen njegov DNK, koji policija u svojim bazama podataka do tada nije imala.

Upravo taj uzorak DNK uspoređen je s tragovima pronađenim u stanu u Petrinjskoj ulici gdje su se Pukanićeve ubojice pripremale za atentat i podudarnost ta dva uzorka predstavljala je dokaz kako Milovanović doista jest boravio pod lažnim identitetom u stanu u Zagrebu.