OSVETA ŽENE IZ BiH ''Takva djela su napad na državu, to je terorizam...''

zapaljen automobil Rovinj
Dnevnik.hr

Paljenje automobila Ecija Legovića, načelnika policijske postaje u Rovinju treba osuditi kao teroristički čin, a ne kao općeopasnu radnju, uvjeren je Nacionalni sindikat policije, koji traži da se izmijeni Kazneni zakon. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takva djela se moraju prekvalificirati kao napad na državu. Svaki napad na policijskog službenika je napad na državu, a ako si napao državu to je automatski teroristički čin", rekao je Adis Hamzić, glavni povjerenik Nacionalnog sindikata policije za Istarsku županiju za Dnevnik.hr.

Njegov sindikat traži veće kazne za napade na policajce. "Apeliramo da se promijeni zakon i da se napad na policajce, državne odvjetnike, suce i novinare tretiraju kao terorizam. Ako se usude nešto takvo učiniti šefu policije, što će tek učiniti nekom novinaru koji iznosi istinu, odvjetniku koji zastupa optuženu ili sucu koji osudi takvu osobu. Ne smije se dogoditi da policajac ili bilo tko ispašta zbog svog posla", kaže Hamzić, koji posebno hvali novog državnog tajnika u MUP-u, Tomislava Bilandžića koji se, kaže, odmah aktivirao na ovom slučaju.

Zapalila auto iz osvete

Iako razlog paljenja Legovićevog automobila i motocikla nije objavljen, Hamzić tvrdi da je u pitanju osveta vezana za njegovu dužnost.

"Nemamo službenih informacija o razlozima, ali prema onome što smo dosad čuli, ona je očekivala neke usluge koje joj zakonski ne pripadaju. I zato ovo nije napad na Ecija Legovića nego direktno na državu jer je on savjesno i pošteno obavljao svoj posao za državu. Stoga je ovo baš ucjenjivanje države, a toga ne smije biti. Pa kakva smo mi država ako nas netko može napadati, ucjenjivati i ugnjetavati? Nisu ovime ništa učinili, Ecio nije zastašen nego će još aktivnije raditi svoj posao jer smo dali prisegu kojom smo vjerni", poručuje Hamzić.

Podsjetio je i da ovo nije prvi slučaj da se policijskom službeniku pali imovina. "Već je pet ili šest vozila gorilo u Poreču ispred policijske postaje unazad nekoliko godina. Ovo je uzelo maha i zato se to mora smatrati terorističkim činom", kaže Hamzić. 

Istarska policija uhićenu 39-godišnju državljanku Bosne i Hercegovine sumnjiči za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za što Kazneni zakon predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina. Za terorizam je, pak, kazna između tri i 15 godina zatvora.