OSUĐEN NA ZATVOR, A NE MOGU DO NJEGA Osigurao je lažne hrvatske dokumente narkobossovima, Pink Pantherima i ubojicama

Nikola Vein
Jutarnji list

Desetine pripadnika balkanskog krim-miljea, velikom većinom osobe tražene zbog krijumčarenja droge, ali i pripadnici bande Pink Panther i neki osumnjičenici za brutalna ubojstva, nalazili su se među osobama kojima je kriminalna skupina na čelu s odbjeglim Nikolom Veinom 2018. i 2019. pomogla nabaviti krivotvorene hrvatske putovnice koje je nemoguće otkriti na graničnim prijelazima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak je pak Vein, koji živi u Beogradu i kojeg od izručenja Hrvatskoj štiti srbijansko državljanstvo, na zagrebačkom Županijskom sudu u odsutnosti nepravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora te mora vratiti 538.000 eura koje je zaradio prodajom krivotvorenih putovnica. Istom presudom, također u odsutnosti, nepravomoćno su osuđeni i dvoje njegovih navodnih pomagača, Tatjana Aćimović koja se kao i Vein nalazi u Srbiji te Mile Rađenović, čija je lokacija nepoznata, javlja Jutarnji.

Oboje su osuđeni na jednogodišnju zatvorsku kaznu, no dok je za Aćimović ta kazna uvjetna i neće se izvršiti ako u petogodišnjem roku ne počini novo kazneno djelo, Rađenoviću je kazna bezuvjetna.

Ovom presudom je, uz iznimku jednog od okrivljenika protiv kojeg je postupak razdvojen jer služi kaznu u austrijskom zatvoru, barem nepravomoćno okončan predmet u kojem se na početku nalazilo 11 okrivljenika, no neki su u međuvremenu priznali krivnju te su im ili na temelju nagodbe ili pak po slobodnom sudačkom uvjerenju izrečene osuđujuće presude.

Veinu i ostalima na teret se stavljalo da su od kolovoza 2018. do 27. studenoga 2019. pripadnicima krim-miljea nabavili ukupno 75 krivotvorenih putovnica i na njima zaradili 2,5 milijuna eura. Među imenima onih koji su te putovnice dobili su Darko Giljača, suradnik narkobosa Darka Šarića, kojeg Portugal traži zbog krijumčarenja 850 kg kokaina, pripadnik Pink Panthera Igor Vujošević, navodni pripadnik Škaljarskog klana Boban Sjekloća, njegov "klanski kolega" Zijad Nurković koji je nedugo nakon primitka svoje krivotvorene putovnice likvidiran u Španjolskoj, navodni narkobos Srđan Jezdimir koji je pobjegao iz zatvora u Ekvadoru podmitivši tamošnjeg suca, pripadnik Hells Angelsa Hadži Zoran Jovanović koji je u Belgiji uhićen zbog 200 kilograma kokaina, jedan od čelnih ljudi Kavačkog klana Mileta Božović kojeg Crna Gora tereti za krijumčarenje 2,5 tona kokaina i mnogi drugi.