OSTAJE U ZAGREBU Plenković se odrekao mandata u Europskom parlamentu

Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković odrekao se mandata osvojenog na izborima za Europski parlament, a očekuje se da će to učiniti i potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica. To znači da će premijer ostati u Zagrebu, a Šuica će ponovno biti predložena za hrvatsku predstavnicu u novom sastavu Komisije, prenosi Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je u pismu predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću napisao da je na izborima za Europski parlament izabran kao prvi na listi HDZ-a koji je na tim izborima pobijedio i osvojio polovicu mandata.

Ujedno navodi da su birači na izborima za Hrvatski sabor većinsku potporu dali HDZ-u, a Sabor mu je po treći put iskazao povjerenje za mjesto predsjednika Vlade.

"Kako bih opravdao ukazano povjerenje i odgovornost koju nosi dužnost predsjednika Vlade, obavještavam vas da ću nastaviti obnašati dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske te da neću preuzimati dužnost zastupnik u Europskom parlamentu", napisao je Plenković u pismu u koje je Jutarnji list imao uvid.

Pravila u Europskom parlamentu nalažu da izabrani zastupnici moraju odmah odlučiti hoće li služiti europski mandat ili ga se odreći ako budu izabrani na drugu dužnost koju ne mogu istovremeno obnašati, što uključuje i dužnost premijera.

Ne postoji mogućnost zamrzavanja mandata.

Izabrani zastupnici u Europskom parlamentu obavještavaju predsjednika Hrvatskog sabora da se odriču mandata, a on tu obavijest upućuje predsjedniku Europskog parlamenta, a dužan je o tome obavijestiti i njega i zamjenika izabranog zastupnika.