ODŠTETE OBITELJIMA POGINULIH POMORACA Sindikati tvrde da je ponuda Jadrolinije ispod pomorskih standarda

Jadrolinija

Obitelji pomoraca koji su poginuli u nesreći na Jadrolinijinom trajektu u Malom Lošinju dobit će navodno jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 50 tisuća eura. Uz to, djeca pomoraca dobivat će 600 eura mjesečno do kraja redovnog školovanja, neslužbeno je prije dva dana doznao Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, tom viješću nisu zadovoljni iz Sindikata pomoraca Hrvatske i Hrvatske udruge posrednika u zapošljavanju pomoraca (CROSMA).

“Minimalna odšteta za smrt pomorca tijekom trajanja ugovora o radu u međunarodnoj plovidbi, prema ugovorima Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF) je 100 tisuća američkih dolara (oko 90 tisuća eura op.a.)”, rekli su Neven Melvan i Mario Zorović iz spomenutih organizacija.

‘Ovo je samo kap u moru’

Melvan pozdravlja odluku, ali kaže da su iznosi koji će biti isplaćeni samo kap u moru onoga što obitelji mogu i trebaju dobiti. “Nemojmo zaboraviti da je u međunarodnoj plovidbi minimalna odšteta za smrtno stradavanje pomorca 100 tisuća dolara. Zar su pomorci u našoj obalnoj plovidbi manje vrijedni?”, pita se Melvan.

Zorović je potvrdio da se prema standardima minimalne odštete kreću između 100 i 105 tisuća dolara. “To je minimalni iznos odštete u slučaju smrti, s tim da je na dijelu kompanija ugovoreni iznos i veći od toga, pri čemu se po djetetu starosti do 21 godine isplaćuje dodatnih minimalno 20 do 23 tisuće američkih dolara”, rekao je Zorović za Novi list.