NESREĆA NA TRAJEKTU Jedini svjedok sudara u kojem su stradali brat i sestra poginuo na Lošinju

nesreća Dubrovnik
Dubrovački dnevnik, Općina Gradac

Prošlo je gotovo pet mjeseci od stravične nesreće u kojoj su na Jadranskoj magistrali kod Dubrovnika poginuli brat i sestra Katarina (18) i Stjepan Đerek (20). Prometnu nesreću skrivila ja albanska državljanka Klevisa Ymeri, koja se frontalno sudarila s vozilom u kojem su bili njih dvoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ymeri je u prometnoj zadobila lakše tjelesne ozljede. Pritvorena je nakon puštanja iz bolnice, ali zatim je uslijedio šok. “Nakon tri mjeseca stiže odluka da se taj istražni zatvor može zamijeniti uz jamčevinu od 70 tisuća eura i uz nekakve strože mjere postupanja”, rekao je Viktor Đerek, brat poginulih za Provjereno.

Zbog mogućnosti puštanja na slobodu uz jamčevinu pred dubrovačkim sudom je 20. srpnja održan prosvjed. Okupilo se stotinjak članova šire obitelji, prijatelja i sugrađana iz doline Neretve i Dubrovnika, noseći brojne transparente i majice sa slikom poginulih Stjepana i Katarine. Obitelj je pokrenula i peticiju na internetu kojom traži “Pravdu za Katu i Stipu”.

Jedini svjedok jedan od poginulih na Lošinju

Odluku o puštanju iz pritvora Županijski je sud u Dubrovniku dva puta poništio. Međutim, ostaje pitanje kakvu će kaznu dobiti Ymeri.

Izazivanje prometne nesreće s namjerom kada je prouzročena smrt jedne ili više osoba, kažnjava se zatvorskom kaznom do 15 godina. U ovom slučaju, Ymeri se tereti izazivanje prometne nesreće iz nehaja. Pa je tako, bez obzira na to što se radi o smrti dvije osobe, maksimalna kazna zatvora 8 godina.

Povrh svega, jedini svjedok nesreće poginuo je u padu rampe trajekta na Lošinju. “On je u svom svjedočanstvu naveo da su se iza njega nalazila dva automobila. Prvo Mercedes, pa onda BMW od Klevise. I Mercedes je započeo radnju pretjecanja dok je BMW, bez da se uvjerio može li pretjecati automatski pratio taj auto ispred sebe”, rekao je Viktor.