NEPRAVOMOĆNA PRESUDA Organizator oslobođen optužbi zbog spaljivanja lutke koja prikazuje gej par na karnevalu u Imotskom

Imotski gej par

Općinski sud u Splitu donio je nepravomoćnu oslobađajuću presudu Milivoju Đuki, doznaje Radio Imotski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đuka je, kako doznaju, oslobođen optužbi da je u Imotskom, kao predsjednik Kulturnog društva “Bakove svečanosti” koje je organiziralo karneval, promicao zlostavljanje, netoleranciju i nesnošljivost prema osobama istospolne orijentacije, prema osobama istospolne orijentacije koje žele udomiti dijete kao i prema djeci koja žive u istospolnim obiteljima.

Oslobođen je, dodaju, i optužbe da bi time počinio kazneno djelo protiv javnog reda – javnim poticanjem na nasilje i mržnju. Radi se o nepravomoćnoj presudi, na koju se može podnijeti žalba, piše Radio Imotski.

Podsjetimo, prvo ročište u ovom predmetu na splitskom sudu je održano u rujnu prošle godine, a sve je započelo prijavom SDP-ovog saborskog zastupnika Arsena Bauka i nekoliko LGBTIQ udruga.

Đuka se odmah izjasnio da se ne osjeća krivim, a svjedoci obrane govorili su kako se radi o pokladnim svečanostima koje imaju tradiciju dugu više od 150 godina i koje nikada, pa ni u ovom slučaju, nisu pozivale ni na kakvo nasilje. Radi se o karnevalu održanom 23. veljače 2020. godine, kada je kao krnjo spaljena jedna veća lutka istospolnog para te jedna manja lutka.