KUPCI DOLAZE IZ BIH Kvadrat stana u Makarskoj košta sedam tisuća eura

Makarska
Unsplash

I Makarska ima svoj Žnjan u kojem kvadrat stana košta čak sedam tisuća eura, a cijene stanova u novogradnji dosežu do 5400 eura po kvadratu.

Zgrada u kojoj za kvadrat stana treba izdvojiti sedam tisuća eura nalazi se drugi red do mora, odmah iznad hotela ‘‘Dalmacija‘‘, a stanovi se općenito u Makarskoj mogu kupiti po cijeni od tri do pet i nešto više eura po kvadratu.

Kako je za Slobodnu Dalmaciju kazao Filip Raffanelli, vlasnik agencije ‘‘Navis nekretnine‘‘, najviše su traženi stanovi u centru Makarske i to uglavnom jednosobni.

''Više u ponudi i nemamo jednosobnih stanova jer su ih sve pokupovali i to uglavnom kupci iz Slovenije, Češke i Bosne i Hercegovine. Cijene kuća ostale su kao i lani i možda se čak i snižavaju pa se tako nova kuća s bazenom može kupiti za 700 i 750 tisuća eura, dok u Makarskoj zapravo više nema na prodaju građevinskih zemljišta'', kazao je Filip Raffanelli.

Stan, čiji kvadrat u zgradi iznad hotela ‘‘Dalmacija‘‘ košta sedam tisuća eura, nudi agencija ‘‘Albedo‘‘ iz koje su rekli da se na predjelu Gorinka, točnije na Glavici, stanovi mogu kupiti za 5000 do 5400 eura po kvadratu, dok na Zelenki koštaju od 3000 do 3500 eura, a na Dugišu od 3750 do 4100 eura po kvadratu.

''Najviše su traženi jednosobni i dvosobni stanovi, ali cijene su nekako stagnirale, niti se povećavaju niti smanjuju. U Tučepima kvadrat stana u novogradnji košta pet tisuća eura, a u Drveniku 6500 eura i to prvi red do mora u zgradi koja je još u izgradnji, u Baškoj Vodi kvadrat košta četiri tisuće eura, a u Živogošću od 4000 do 4500 eura'', kazuju iz ‘‘Albeda‘‘ iz kojeg napominju da su kupci uglavnom mlade obitelji koje traže dvosobne stanove, a riječ je o Nijemcima, Slovacima, Česima i državljanima BiH.

Sa sličnom situacijom na tržištu nekretnina u Makarskoj suočava se i agencija ‘‘Siniša nekretnine‘‘ čiji je vlasnik Siniša Bandur kazao da se stanovi u novogradnji iznad magistrale, uglavnom na predjelu Zelenke prodaju po cijeni od 3200 do 3500 eura po kvadratu, dok stanovi u starijim zgradama ispod magistrale i u centru koštaju od 2500 do 3000 eura po kvadratu.

''U tek sagrađenim zgradama na Dugišu cijene kvadrata stana iznose od 3500 do 3700 eura, a kuće, odnosno vile s bazenima i to uglavnom na predjelu Požara, koštaju od 850 tisuća eura do 1,2 milijuna eura. Ovdje je riječ o vilama sa po četiri sobe i kupatila, teretanom i saunom, a cijene ovise, naravno, o veličini kuće i poziciji'', kazao je Siniša Bandur.