KAPETAN ANDRIJA ŠIMIĆ 'Znate li gdje završavaju solarni paneli i baterije kad im istekne rok trajanja?'

solari reciklaža
independent.co.uk

Na konferenciji "Zeleno, plavo, održivo" koju je organizirao Istarski.hr, kapetan Andrija Šimić izazvao je kontroverze svojim nastupom. Iskusan u nautici i energetici, Šimić je iznio tvrdnje koje su bile u suprotnosti s dosadašnjim pogledima iznesenim na konferenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zelena tranzicija šteti prirodi"

Šimić je započeo svoj govor ističući: "Zelena tranzicija je jedna od najvećih šteta koja je napravljena prirodi."

Izrazio je nezadovoljstvo trenutnim provođenjem tranzicije, nazvavši je "totalnom idiotarijom". Kao primjer naveo je metanol, za koji se vjeruje da će biti budućnost brodarstva. Iako je metanol CO2 neutralan, Šimić je upozorio na ogromnu potrošnju energije potrebnu za njegovu proizvodnju putem elektrolize.

Kritika električnih vozila

Šimić nije štedio ni električne automobile, rekavši: "Tesla je bila moda, nitko nije vozio Teslu zato što je ekološki osviješten. A sada, kada se Elon Musk približava Trumpu, ljevica više ne kupuje Teslu, i ta priča je završena."

Kapetan Andrija Šimić

Dodao je da će europska tranzicija automobilske industrije kroz nekoliko godina dovesti do nereda u Njemačkoj. Smatra i da je korištenje struje kao pogonskog goriva u nautici neodrživo. Usporedio je situaciju s Jadrolinijinim električnim trajektom, naglašavajući da je to samo jedan električni među 150 brodova na teško gorivo.

Rastuća potrošnja energije i ChatGPT

Šimić je također upozorio na eksplozivnu potrošnju energije: "ChatGPT trenutačno troši više energije nego cijela Hrvatska, i to puno više."

Objasnio je kako i jedan jednostavan upit, poput pitanja tko je gradonačelnik Umaga, troši količinu energije dovoljnu da žarulja svijetli sedam dana. Prema njegovim tvrdnjama, ChatGPT troši 14 teravata godišnje, što je deset puta više od ukupne godišnje potrošnje Hrvatske.

Budućnost solarne energije i problem zbrinjavanja otpada

Kapetan je zaključio da vjeruje kako je solarna energija budućnost, jer je sunce neograničeni izvor energije. Međutim, izrazio je zabrinutost zbog zbrinjavanja solarnih panela i baterija nakon isteka njihovog vijeka trajanja: "Idu za Afriku i tamo se doslovno bacaju. Tako da ne znam kakva nam je budućnost."

Na kraju je dodao da, unatoč svim naporima za održivost, možda već kasnimo s potrebnim promjenama.