ISTRAGA POKAZALA Šef Jadrolinije David Sopta odgovoran za nesreću na trajektu 'Lastovo'

David Sopta
Mateo Levak

Predsjednik Uprave Jadrolinije, David Sopta, odgovoran je za nesreću na trajektu Lastovo, prema istrazi Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Nesreća se dogodila u kolovozu kada je pala ulazna rampa trajekta u Malom Lošinju, pri čemu su smrtno stradali 58-godišnji vođa stroja Boško Kostović te kormilari Marko Topić i Denis Šarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga je otkrila da rampa nije bila adekvatno osigurana te da na brodu nije postojala dokumentacija koja bi posadu poučila pravilnom upravljanju rampom. Iako je sustav hidraulike predviđen za sigurno podizanje i spuštanje rampe, posada nije bila upoznata s pravilima osiguranja rampe, što je dovelo do nesreće.

Do dokumenta iz istrage došao je Index.

Jadrolinija nije uspostavila nužan ISM sustav (International Safety Management System) u skladu s pravilima za sigurnosnu certifikaciju brodova. Predsjednik Uprave, Sopta, nije osigurao da sustavi sigurnosti na brodu budu primjereno implementirani, što ga čini odgovornim prema članku 48. Pomorskog zakonika, koji propisuje obvezu uspostavljanja sustava upravljanja sigurnošću.

Preporučeno pokretanje postupka

Iako je odgovornost nižeg rukovodstva također razmatrana, njihove greške ne oslobađaju Soptu od odgovornosti. Navedeno je i da Hrvatski registar brodova nije adekvatno obavljao preglede broda prema propisima, čime se izdane svjedodžbe za brod Lastovo ne mogu smatrati valjanima.

Ministarstvo je preporučilo pokretanje postupka protiv Sopte, sukladno Pomorskom zakoniku, uz kaznu do 250.000 kn. Istraga nije utvrdila odgovornost zapovjednika broda niti članova posade. Ako DORH ne poduzme daljnje korake, Ministarstvo će pokrenuti odgovarajuće prekršajne postupke.

Unatoč očekivanjima javnosti, Sopta nije podnio ostavku, a nakon nesreće izjavio je kako će se odgovornost razmotriti nakon što prođe period žalovanja. Premijer Andrej Plenković također nije vidio potrebu za Soptinom ostavkom.

Tko je David Sopta

David Sopta je predsjednik Uprave Jadrolinije i utjecajni član HDZ-a iz Rijeke, podrijetlom iz Hercegovine. Na čelo državnog brodara došao je 2017. godine, iako nije imao značajno iskustvo u pomorstvu, osim kratke epizode u tvrtki Croatia Line sredinom devedesetih. Njegova karijera uključuje pozicije u Ministarstvu vanjskih poslova, gdje je radio s Miomirom Žužulom i Kolindom Grabar Kitarović, a upoznao je i Andreja Plenkovića, s kojim održava blizak odnos, uključujući zajedničke košarkaške igre.

Sopta je diplomirao na Tehničkom fakultetu u Rijeci kao inženjer strojarstva. Radio je u Croatia Lineu, HEP-u, Eurohercu i u Triglav osiguranju, prije nego što je 2017. godine preuzeo funkciju predsjednika Uprave Jadrolinije. Na tom natječaju nije se tražilo iskustvo u pomorstvu ni plan rada.

Njegov mandat obilježen je skandalima, poput spornog natječaja za nabavu katamarana i pritužbama na loše stanje flote Jadrolinije, čija je prosječna starost preko 30 godina, dvostruko više od europske konkurencije. Uprkos kritikama, Sopta je uspio zadržati svoju poziciju, što se pripisuje podršci premijera Plenkovića.

Sopta i njegova supruga prijavili su značajnu imovinu, uključujući stan u Zagrebu, Mercedesa i štednju od 90 tisuća eura. Povjerenstvo za sukob interesa ga je kaznilo zbog dodatnih primanja, ali on i dalje zadržava poziciju na čelu Jadrolinije.