INJA BAŠIĆ SE NAGODIO S USKOKOM Posuški 'kralj limuzina' priznao krivnju, novčanom kaznom mijenja 9 mjeseci zatvora

Ivan Bašić Inja priznao utaju i prevaru

Ivan Inja Bašić, poznat kao "kralj limuzina" i brat Milenka Bašića, vlasnika Lager grupe optuženog u aferi vjetroelektrane, priznao je krivnju i po drugoj USKOK-ovoj optužnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temelju nagodbe s USKOK-om, prekjučer je na zagrebačkom Županijskom sudu proglašen krivim i osuđen na devet mjeseci zatvora koji mu je zamijenjen radom za opće dobro. No, usto mora vratiti 50.000 eura bespravno stečene imovinske koristi te platiti sporednu novčanu kaznu od 10.000 eura i 8000 eura sudskih troškova, piše Jutarnji.

Ivana Bašića u ovom se postupku teretilo da je bio dio zločinačke organizacije, koju je predvodio u međuvremenu preminuli Dragan Mrđen. Prema optužbi USKOK-a, oni su pri uvozu skupih automobila utajivali porez, čime su državni proračun oštetili za približno 200.000 eura.

Inji Bašiću je to već druga nagodba s USKOK-om. Prošle je godine također priznao krivnju u postupku u kojem ga se teretilo da je zajedno s još 13 suokrivljenih osoba na uvozu automobila mahom visoke klase također utajio porez i oštetio državni proračun za nepunih pola milijuna eura.

Bašić je u tom slučaju bio označen kao organizator zločinačke skupine koja je od početka 2018. do lipnja 2019. u Hrvatsku dopremila oko 130 luksuznih automobila, pri čemu su nezakonitim makinacijama izbjegli plaćanje poreza. Optužnicom je bila obuhvaćena i njegova tvrtka Click motors, preko koje se odvijao sporni uvoz vozila.

Zanimljivo je da je cijeli slučaj riješen ekspresno nakon podizanja optužnice, jer su se uz Inju Bašića i njegovu tvrtku i svi ostali okrivljenici nagodili s USKOK-om.

Bašiću je u tom postupku izrečena kazna od 11 mjeseci zatvora koja mu je također zamijenjena radom za opće dobro, ali je ostao i bez povećeg novčanog iznosa, 141.000 utajenog poreza, 19.900 eura sporedne novčane kazne i oko milijun kuna troškova samog postupka. Pritom je ostao je i bez sedam automobila Nissan Infiniti Q50 koji su mu bili privremeno zaplijenjeni na početku istrage. Bašić je, kako ga se teretilo, uvezao gotovo stotinu takvih automobila u Hrvatsku, pri čemu je, lažno prikazujući rutu uvoza, izbjegao plaćanje potrebnih davanja. Vozila je prodavao u Hrvatskoj.

U "najnovijem" slučaju za koji je prekjučer osuđen, Bašića se teretilo za kaznena djela počinjena od 2015. do 2017. godine. Prema optužnici, bio je pripadnik zločinačke skupine kojoj je na čelu bio Dragan Mrđen, tadašnji vlasnik i direktor tvrtke Viktoria Invest. I u ovom slučaju teretilo ih se da su koristili takozvanom shemom nestajućih trgovaca te su lažirali dokumentaciju kako bi u poslovnim knjigama umanjivali obvezu plaćanja PDV-a pri uvozu skupih automobila iz Njemačke i drugih zemalja Europske unije.

I njegov brat Milenko Bašić, kako smo već naveli, našao se na meti istražitelja USKOK-a u famoznoj aferi vjetroelektrane s nekadašnjom kninskom gradonačelnicom i državnom tajnicom Josipom Pleslić ex Rimac, koja mu je, prema optužbi, nezakonito sređivala razne dozvole i suglasnosti za njegov vjetropark Krš - Pađene, a on joj je zauzvrat davao mito.