HRVATSKA Pripremaju se ogromna povećanja plaća političarima, Milanović bi trebao imati 5716, a Plenković 5269 eura neto

Plenković Milanović
FENA

Rastu plaće ministara, saborskih zastupnika, državnih tajnika, ustavnih sudaca, ali i ostalih državnih dužnosnika. Kako neslužbeno doznaje novinar Ivan Pandžić iz 24sata, osnovica plaća mogla bi im ići gore za čak 83 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi značilo povećanje neto plaća za najviše državne dužnosnike za oko 60 posto. Osnovica, koja nije mijenjana od 2014. godine, porasla bi s 515,7 eura na 943,7 eura bruto, što bi trebalo uskladiti plaće dužnosnika s povećanjima koje su već dobili državni službenici.

“Dizanje osnovice za 83 posto je najrealniji scenarij, ali konačna odluka će biti donesena na užem kabinetu u srijedu. Ima još nekoliko modela, ali ovaj je ocijenjen kao branjiv i pravedan jer plaće rastu točno koliko su rasle i državnim službenicima”, rekao je jedan visokopozicionirani izvor iz Vlade.

Milanović ima najveći koeficijent

Dodaje kako, prema sadašnjoj situaciji, ministri i državni tajnici imaju niže plaće od onih kojima su nadređeni. “Među čelnicima zemalja Europske unije, naš predsjednik Vlade ima najnižu plaću. Veću plaću od premijera redom imaju i direktori državnih tvrtki, a to je također apsurd. Potreban nam je i kvalitetan kadar jer svi radije idu u državne tvrtke ili privatni sektor gdje su bolje plaće”, kaže.

Prema izračunu, plaća će najviše porasti predsjedniku Zoranu Milanoviću. On ima najveći koeficijent koji se još nije mijenjao od predsjedničkog sustava i Franje Tuđmana.

Unatoč promjeni sustava, predsjednik i dalje ima najveću plaću. Porast osnovice za 83 posto donosi Milanoviću povišicu od 2128 eura pa će u konačnici imati plaću od čak 5716 eura neto, a to je porast od 59,35 posto.

Rastu plaće i državnim tajnicima

Andreju Plenkoviću će plaća pak porasti 61,23 posto i trebala bi iznositi oko 5269 eura, a to je 2006 eura više nego što ima danas. On ima i troje malodobne djece koji mu povećavaju poreznu olakšicu pa mu zato neto plaća jače raste.

Plaće će rasti i državnim tajnicima. Tako će najdugovječnijem, HDZ-ovcu Ivi Milatiću, plaća porasti za 1609 eura i iznositi 3884 eura neto.

Iako je ministar i tako hijerarhijski na višoj razini od Milatića, ministar Damir Habijan neće imati puno veću plaću od njegove. S povećanjem osnovice od 83 posto, njemu neto plaća raste za 1566 eura. Habijan nema djecu, jedan je od mlađih ministara s manje staža, pa je njegova trenutačna plaća 2397 eura, a narast će na 3963 eura.

Promjene će se usvojiti ovaj tjedan?

Plaće će rasti i saborskim zastupnicima. Tako bi HDZ-ov predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, trebao bi dobiti povišicu od 1883 eura i završiti s novom plaćom od 4995 eura. Potpredsjednik Sabora Ivan Penava trebao bi dobiti povišicu od 1541 euro i završiti na 4663 eura. Veće koeficijente imaju i predsjednici odbora od običnih zastupnika.

Nikola Grmoja, oporbeni predsjednik odbora za pravosuđe, trebao bi dobiti povišicu od 1542 eura i tako imati plaću od 3900 eura. Sandra Benčić nije na čelu nijednog odbora, ali ima dvoje djece, pa će njezina plaća porasti za 1339 eura i iznositi ukupno 3878 eura.

Prijedlog povećanja plaća pripremilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave pod Habijanovim vodstvom. Plan je da se promjene usvoje ovaj tjedan, pa bi veće plaće za tristotinjak dužnosnika bile isplaćene već za kolovoz. Za izmjenu osnovice Vladi nije potreban Sabor, koji je na ljetnoj stanci. Međutim, najesen Vlada planira mijenjati i koeficijente, pa bi plaće premijeru i ministrima opet trebale porasti.