HRVATSKA POLICIJA 'Znamo tko je prvi zapjevao Juru i Bobana, a tko je Tina ogrnuo HOS-ovom zastavom'

tin ujević
dp sdž

Policijska uprava splitsko-dalmatinska u petak se poslijepodne oglasila priopćenjem u kojem ističu kako su identificirali osobu koja je u Imotskom prije tri dana puštala pjesme “protupravnog sadržaja” te osobu koja je spomenik Tinu Ujeviću zagrnula HOS-ovom zastavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puna tri dana policajci su analizirali snimke derneka na glavnom imotskom trgu te su uspjeli provesti kriminalističko istraživanje u odnosu na jednu osobu, dok su drugog izgrednika samo identificirali i tek sad slijedi istraga te eventualna prijava.

“Do sada provedenim mjerama i radnjama utvrđen je identitet osobe koja je 6. kolovoza na trgu u Imotskom, preko zvučnika koji su postavljeni na prozor ugostiteljskog objekta, reproducirala pjesme protupravnog sadržaja te će se nad njom provesti kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Javno poticanje na nasilje i mržnju”, kažu iz policije.

Policija: ‘Thompsonov koncert bez većih izgreda’

Osoba koja je Ujevića ogrnula HOS-ovom zastavom je prekršajno procesuirana zbog sumnje u počinjenje prekršaja opisanog u čl. 5 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. “Napominjemo da ćemo nastaviti analizirati javno dostupne snimke kao i snimke policije, s ciljem procesuiranja počinitelja protupravnog ponašanja prije, za vrijeme i nakon održavanja navedenog javnog okupljanja”, ističu iz policije.

Osvrnuli su se i na sinoćnji koncert Marka Perkovića Thompsona. Kažu kako neposredno prije, za vrijeme i nakon održavanja koncerta nisu zabilježili “događaje oštećenja imovine, narušavanja javnog reda i mira u većem obimu ni ozljeđivanja osoba”.

“U počinjenju prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira zatečeno je 14 osoba. Jedna od navedenih osoba zatečena je u prodaji predmeta sa simbolima kojima se remeti javni red i mir, zbog čega je prekršajno procesuirana, a o prodaji na javnom mjestu obaviješten je Državni inspektorat. Policijski službenici su u jednoj intervenciji prema petero osoba uporabili sredstva prisile”, objavili su iz PU splitsko-dalmatinske. Protiv 42 osobe pokrenuti su prekršajni postupci zbog zlouporabe pirotehnike.