HOROR NA AUTOCESTI Podignuta optužnica protiv vozača iz BiH zbog smrti dvojice radnika HAC-a

nesreća autocesta državljanin BiH
Zeljko Puhovski/Cropix

Godinu dana od stravične prometne nesreće na autocesti A6 kod čvora Stara Sušica, između tunela Podvugleš i Čardak, kada su život izgubila dvojica radnika HAC-a, Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv 69-godišnjeg državljanina BiH, vozača kamiona smrti. Tužiteljstvo ga tereti za izazivanje prometne nesreće sa smrtnim ishodom iz nehaja te mu prijeti i do osam godina zatvora, javlja Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prešao na traku za zaustavljanje vozila u nuždi

Prema optužnici, on je kobnog 9. kolovoza upravljao teretnim vozilom kolnikom autoceste Rijeka Zagreb pri čemu se nije kretao sredinom obilježene prometne trake. Olako je držao, tvrdi tužiteljstvo da takvom vožnjom neće ugroziti sigurnost drugih sudionika u prometu pa je vozilom oko 9.20 sati prešao na traku za zaustavljanje vozila u nuždi i pritom udario u zadnji dio zaustavljenog teretnog vozila ophodarske službe na kojemu su stajala dvojica djelatnika HAC-a - Dario Mance (31) i Josip Čop (44), a koji su na mjestu ostali mrtvi nakon tog udarca.

Međutim, u tom je trenutku, nakon sat i 48 minuta vožnje od istarskog Kanfanara, propisnom brzinom kretanja u desnom traku naišao teretnjak sisačke tvrtke i pritom u blagom desnom zavoju naletio na HAC-ovo vozilo. I tek je tada vozač kamiona počeo kočiti, što je bilo prekasno.

Zaustavio se stotinjak metara od mjesta naleta, razbijenog vjetrobranskog stakla kroz koje je uletio dio kombija te bez donjeg prednjeg branika.

Dok su policajci u suradnji s tužiteljstvom privodili očevid, na poprište nesreće pristigao je i vlasnik sisačke tvrtke JASAD, dakle tadašnji gazda vozača koji je skrivio nesreću i zavio u crno više obitelji, ali i vlastitu.

Treći njihov kolega, pred čijim su se očima odvile nemile scene pukim je slučajem prošao neozljeđen.

Kako je Jutarnji pisao odmah nakon tragedije, trojica djelatnika HAC-a radila su svoj posao privodeći ga kraju. Kao i svaki put do tada, ophodarsko su vozilo uredno zaustavili u zaustavnom traku te ga označili čunjevima i potrebnim oznakama. Nakon završetka posla dvojica su radnika počela sakupljati čunjeve, a treći je bio ispred vozila.

Profesionalni vozač s dozvolama

Marijan Jajčinović vidno shrvan i užasnut viđenim prizorima za je Jutarnji rekao da je vozač kojeg je angažirao profesionalni vozač sa svim potrebnim dozvolama i koji je za njegovu tvrtku počeo raditi krajem 2022.

''Na taj put kamionom je krenuo iz Kanfanara u kojem se odmarao od dana ranije u popodnevnim satima. Tako da se ne može reći da je dugo vozio, nego je vozio prema propisima i prema tahografu 1,48 sati'', rekao je nakon nesreće bivši gazda sad optuženog vozača.