DOBRA VIJEST ZA TURISTE IZ EU Više neće morati plaćati usluge u turističkim ambulantama

Bolnica
Ilustracija/Unsplash

Tridesetak turističkih ambulanti diljem Jadrana, koliko ih se uspjelo ekipirati za ovu turističku sezonu, od ove godine svoje usluge ugovaraju s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o značajnoj novosti za sve turiste koji su dosad svaki dolazak u turističku ambulantu morali platiti iz vlastitog džepa. Vijest je tako jednako dobra za domaće turiste, osiguranike HZZO-a, koji će zdravstvenu uslugu realizirati temeljem svoje zdravstvene iskaznice, kao i za strane turiste s područja Europske unije koji temeljem EU propisa imaju pravo na pokriće troška zdravstvene usluge pružene u nekoj od zemalja članica, piše Novi list.

Europska pravila

Prema europskim pravilima, građani EU-a prilikom boravka u drugoj zemlji članici imaju pravo na neophodnu zdravstvenu uslugu, a ona se u konačnici naplaćuje od njihovog osiguranja u zemlji iz koje dolaze. Dosad je to pravilo vrijedilo samo u domovima zdravlja, odnosno ordinacijama primarne zdravstvene zaštite koje imaju ugovor s HZZO-om, dok su turističke ambulante bile u drugom režimu i naplaćivale sve svoje usluge. Tako su ih domaći gosti izbjegavali u širokom luku, a pomoć bi – u slučaju povišene temperature, uboda ježinca ili neke povrede, tražili kod obližnjeg liječnika obiteljske medicine.

Obiteljski su liječnici nerijetko zbrinjavali i strance, a onda uza sav svoj posao rješavali dokumentaciju vezanu uz naplatu takvih usluga. I hitni bolnički prijemi ljeti zbog turista imaju 30 posto veći promet, a nisu to samo hitna stanja, već i ona koja se mogu riješiti u turističkoj ambulanti.

“Dosad je bio problem što su neke turističke ambulante i postojale, ali su naplaćivale usluge, i normalno da su svi dolazili tamo gdje ne moraju platiti, a to su liječnici obiteljske medicine. Taj dio je sad bolje riješen. Problem je i to što mnoge turističke ambulante nisu dobro oglašene, pa turisti ne znaju kamo se obratiti, kaže Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore (HLK).

Za sezonu 2024. godine županije su iskazale potrebu za organizacijom minimalno 65 turističkih ambulanti i to Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Osječko-baranjska i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Temeljem Programa dodjele potpora male vrijednosti domovima zdravlja za ulaganje u medicinsko-tehničku opremu potrebnu za organizaciju rada turističkih ambulanti, 13 domova zdravlja dobilo je ukupan iznos veći od pola milijuna eura za opremanje ukupno 47 lokacija turističkih ambulanti. Problem je, međutim, što dio ambulanti nije proradio zbog nedovoljnog broja liječnika i medicinskih sestara.

Vikendom ne rade

“Domovi zdravlja su dobili poticaj da opreme turističke ambulante, ali pola ambulanti nije otvoreno jer nije bilo dovoljno doktora i sestara za timove u njima. Koliko su našli doktora, toliko će ih raditi”, govori Krolo. A takvih je tek tridesetak, ili skoro upola manje od iskazane potrebe.

Kako nije bilo dovoljno liječnika da se ustroje svi timovi, turističke ambulante rade dobrim dijelom u samo jednoj smjeni, a vikendom u pravilu ne rade, već će – kao i dosad – dežurati primarna zdravstvena zaštita.

“U pogledu turističke sezone uspijevamo nešto i riješiti, ali ne uspijevamo naći dovoljno ljudi. Imate prostor, dobili ste i nešto novca od ministarstva, sad samo treba naći ljude, ali tu padamo. Uglavnom u tim ambulantama rade mladi kolege koji su tek diplomirali, svi stariji već vode neke ambulante i ne mogu biti na dva mjesta”, objašnjava Krolo.

Turističke ambulante ugovorile su svoje usluge s HZZO-om u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna. U svrhu pružanja usluga primarne zdravstvene zaštite, navedenim privremenim timovima domova zdravlja bit će omogućeno izdavanje recepata i uputnica, korištenje funkcionalnosti Centralnog informatičkog sustava Hrvatske (CEZIH) te će im se platiti usluge za povećani broj pacijenata. U situaciji gdje na Jadranu borave milijuni gostiju, besplatne usluge u turističkim ambulantama mogle bi – nakon višegodišnjih apela obiteljskih liječnika – konačno rasteretiti ambulante primarne zdravstvene zaštite i bolničke hitne i pružiti kvalitetniju zdravstvenu skrb turistima koji borave u Hrvatskoj.

Iznimka od ovog pravila privatne su turističke ambulante koje i dalje ne ugovaraju svoje usluge s HZZO-om, već ih pacijenti moraju platiti sami.