FOTO  SVEČANO PROGLAŠENJE Uručena prestižna priznanja „100 najvećih u BiH“

Poslovne novine 100 najvećih u BiH

Sinoć je u Sarajevu održana dodjela prestižnih poslovnih priznanja “100 najvećih u BiH” za najuspješnije firme u Bosni i Hercegovini u 2023. godini. Događaj, već 37. godinu za redom, organiziraju Poslovne novine, a po prvi put se realizira pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića. Suorganizator projekta je Vanjskotrgovinska komora BiH, a podršku ove godine dala je i predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, te dugogodišnji partneri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša zemlja je prirodno bogata resursima koji nisu u potpunosti iskorišteni. Turizam je brzooporavljajuća industrija u BiH, a IT potencijal se koristi na inozemnim tržištima. Naša najveća vrijednost su ljudi. Ali, 600.000 ljudi je otišlo iz BiH. Trebamo ih vratiti i zaštiti sve naše resurse koji su uvjeti naše konkurentnosti i izvoznog potencijala“, izjavio je dr. Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Svečano proglašenje, uručenje nagrada i priznanja „100 najvećih u BiH“ najuspješnijim kompanijama u našoj zemlji dodjeljuju se prema ostvarenom prihodu, izvozu, dobiti i broju zaposlenih u 2023. godini. Nagrade su dodijeljene u kategorijama: mala, srednja i velika poduzeća. Također su uručena priznanja u kategoriji Djelatnost.

Poslovne novine 100 najvećih u BiH

Ukupan prihod u 2023. godini svih rangiranih 928 kompanija iznosio je 47,9 milijardi KM,  ukupna dobit ovih poduzeća je iznosila 4,2 milijarde KM, a ukupan izvoz 7,8 milijardi KM. Firme koje su se rangirale na listama 100 najvećih u BIH, zapošljavale su 196.517 osoba u prošloj godini. 

Domaća kompanija BINGO d.o.o. Tuzla osvojila je dvije nagrade u kategoriji velikih poduzeća, i to prvo mjesto prema ostvarenom prihodu i broju zaposlenih u 2023. BINGO je u prošloj godini prihodovao 1.9 milijarde KM, dok je broj uposlenika u prošloj godini iznosio 8.108. Kompanija s najvećom ostvarenom dobiti, među velikim kompanijama,  je Telekom Srpske a.d. Banja Luka; Mtel a.d. Banja Luka, sa ostvarenom dobiti u iznosu od preko 332 milijuna KM. U istoj kategoriji, ali za ostvareni izvoz, prvo mjesto i priznanje „100 najvećih“ dodijeljeno je kompaniji SSL d.o.o. Lukavac, koja je u prošloj godini izvezla roba u vrijednosti 381.9 milijuna KM.

U kategoriji srednjih poduzeća, prvo mjesto po ostvarenom prihodu u 2023. godini pripalo je energetskom poduzeću HSE BH d.o.o. Sarajevo, sa prihodom 175.7 milijuna KM. U kategoriji malih poduzeća najviše uposlenih, njih 214, ima SWORD SECURITY d.o.o. Sarajevo.

Specijalna priznanja “Vizija 100” 

Od prošle godine Poslovne novine su utemeljile specijalno priznanje “Vizija 100” koje se dodjeljuje za projekt, inicijativu ili poslovni potez bankama, pojedincima, kompanijama i institucijama kao značajnim partnerima u jačanju i podršci  domaće ekonomije. Ukupno je dodijeljeno 10 priznanja „Vizija 100“  za održivost, inovacije i podršku lokalnim poduzećima i lokalnoj zajednici, te stvaranju pozitivnog ekonomskog okruženja.  

Priznanje „Vizija 100“ uručeno je NJ.E. Heleni Lagerlof, ambasadorici Švedske u BiH i Renaudu Meyeru, rezidentnom predstavniku UNDP-a u BiH za Nagradu za biznis lidere održivog razvoja u BiH, za isticanje kompanija iz privatnog sektora u dostizanju ciljeva održivog razvoja u BiH. Nagradu za biznis lidere podržava Kraljevina Švedska, a implementira UNDP. Priznanje za promociju i pomaganje ekonomiji je dodijeljeno ministru Elmedinu Konakoviću. U ime ministra vanjskih poslova naše zemlje priznanje je primio Dino Selimović. Za unapređenje rada Vijeća stranih investitora i promociju investicijskih potencijala u BiH nagradu je primio Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH. Za doprinos uvođenju i izgradnji infrastrukture za elektronski potpis, Vizija 100 priznanje dodijeljeno je IDDEEA-i, Agenciji za identifikacije dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine. Priznanje je u ime Agencije primio direktor Almir Badnjević. U ime Vlade Kantona Sarajevo priznanje je primio premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk. Vladi KS priznanje je uručeno za doprinos u razvoju putne  infrastrukture i povezivanju sarajevskih općina.

Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB banke d.d. Sarajevo primila je priznanje za unapređenje ESG upravljanja unutar NLB banke Sarajevo te odgovornost prema poslovanju i klijentima. Elvedin Lagarija, direktor Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova primio je priznanje za doprinos u stanogradnji i pokretanju izgradnje zgrade za mlade u naselju Sokolović Kolonija. Harisu Fazlagiću, direktoru Turističke zajednice Kantona Sarajevo uručena je Vizija 100 za promociju i unapređenje turističke ponude Kantona Sarajevo. Za stvaranje preduvjeta za uspješnu digitalnu transformaciju obrazovanja prilagođenu potrebama djece i mladih u suradnji s UNICEF-om, priznanje Vizija 100 uručeno je kompaniji NELT d.o.o. Istočno Sarajevo. Priznanje je u ime kompanije primio Mirsad Bektašević. 

Lider u proizvodnji vatrogasnih vozila u regionu kompanija SU-AD d.o.o. Živinice, Suad Bešlić, direktor kompanije je primio priznanje Vizija 100.  A zahvaljujući kompaniji CORE d.o.o. Sarajevo Bosna i Hercegovina je dobila svoj prvi prototip električnog skutera – E-Scooter by CORE, što je i više nego dovoljno za dodjelu priznanja Vizija 100. U ime CORE kompanije primio ga je generalni direktor Jens Ceribašić.