CIP uskoro u Mostaru predstavlja rezultate MOQAR projekta

CIP MOQAR projekt

Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja - CIP predstavlja rezultate MOQAR projekta te tim povodom organizira završnu konferenciju koja će se održati 6. i 7.11.2024. godine u hotelu “Buna” pod pokroviteljstvom Vijeća Europe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt MOQAR - “Mapiranje kvalifikacija visokog obrazovanja u svrhu automatskog priznavanja u regiji - Mapping of Higher Education Qualifications for the Puropse of Automatic Recognition in Region” ima za cilj približiti mogućnosti olakšanog i automatskog priznavanja visokoškolskih kvalifikacija u Bosni i Hercegovini kroz usporedbu i pozicioniranje visokoškolskih kvalifikacija koje se stječu u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori te Sjevernoj Makedoniji. Osim Mape kvalifikacija visokog obrazovanja, rezultat projekta je preveden Priručnik europskog prostora priznavanja/European Area of Recognition (EAR) Manual 2023 na jezike koji su u službenoj upotrebi u BiH te je izrađena interna digitalna baza podataka CIP-a. 

Odluka o usvajanju Osnova kvalifikacijskog okvira u BiH je dokument na temelju kojeg je urađena usporedba i mapiranje kvalifikacija visokog obrazovanja u BiH sa kvalifikacijama visokog obrazovanja iz navedenih zemalja regije koje je MOQAR tim posjetio tijekom realizacije projekta. 

Događaj će okupiti renomirane predstavnike Komiteta Lisabonske konvencije o priznavanju,  ENIC biroa, predstavnike ENIC/NARIC mreža iz regije i Europe kao i predstavnike obrazovnih vlasti i visokoškolskih ustanova iz Bosne i Hercegovine. 

Među ostalim, na konferenciji će se raspravljati o priznavanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija, različitih vidova učenja kao i o razvoju kvalifikacijskog okvira u BiH te važnosti adekvatnog osiguranja kvalitete visokog obrazovanja.