DALIBOR MILAS 'Ne bih isključio i da Papa jednom dođe u Međugorje'

Dalibor Milas
N1

Teolog Dalibor Milas bio je gost N1 Pregleda dana gdje je komentirao status “Nihil Obstat” koji je Vatikan dao Međugorju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pa mislim da je ovo bilo očekivano. U posljednjih nekoliko godina Vatikan je preuzeo konce cijele te priče i bilo je za očekivati ili da se izraze pohvalno ili da afirmativno progovore. Ovo je odluka koja je logična”, prokomentirao je odluku Vatikana Dalibor Milas.

Objasnio je i što točno znači status “Nihil Obstat”.

“Prema tom statusu Međugorje se priznaje kao svetište, ali za razliku od ostalih svetišta u kojima nije bilo tih nekih ograđivanja, kardinal Fernandez je naglasio da ipak treba biti oprezan na neke pojave i fenomene koji zahtijevaju oprez i kritičku svijest”, rekao je Milas.

Je li ovo korak unaprijed?

“Konačna potvrda odnosno ovo priznanje je velika stvar, ali onaj tko je vjerovao dosad vjerovat će i odsada, a onaj koji nije, neće ni odsada. U turističkom smislu ovo je sigurno veliki plus”, smatra Milas.

Dodao je i da treba razdvojiti autentičnu duhovnost od praznovjerja i na tome graditi priču o Međugorju.

Zašto je toliko dugo trebalo Vatikanu da donese odluku o statusu?

Milas je otkrio i zašto se desetljećima čekalo na odluku o statusu Međugorja.

“Dva faktora su tu u pitanju. Prvi je taj što Crkva nikad ne žuri s tim odlukama i to je dobro, a drugi to što je Međugorje kao fenomen izrazito kompleksan. U Međugorju ukazanja navodno još traju”, dodao je.

Rekao je i kako Međugorje sada ima veliku ulogu i na svjetskoj razini.

“Ono što u Europi i u ostatku svijetu izumire, kao sakrament ispovijedi, u Međugorju su ispovjedaonice simbol Međugorja. Međugorje postaje prilično važno mjesto čak i na globalnoj mapi katoličke crkve. Čak ne bih isključio i da Papa jednom dođe u Međugorje”, zaključio je Milas.