MUP HNŽ bi povećao kazne za nedopušteno pisanje na društvenim mrežama, ali i u medijima

Konferencija za medije MUP HNŽ lipanj 2024
Hercegovina.info

U zgradi Policijske uprave Mostar, konferenciju za medije održali su ministar ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) Marijo Marić, komesar MUP-a HNŽ Robert Perić, njegov zamjenik Ramiz Hasić, te načelnik sektora kriminalističke policije Mirza Rožajac.

Marić i Perić su istaknuli kadrovsku problematiku MUP-a HNŽ gdje do početka 2026. godine u mirovinu odlazi oko 300 policijskih službenika, a već ih je jedan dio umirovljen. U međuvremenu zbog različitih problema nije bilo raspisivanja natječaja za prijem novih službenika, te je to urađeno tek prije nešto više od godinu dana.

Novi policajci bi službeno s radom trebali započeti u rujnu. Mlađi inspektori, njih 30, su već započeli s radom. U narednim danima se očekuje raspisivanje novog natječaja za prijem još 145 policijskih službenika.

Iako trenutno nedostaje 381 policijski službenik, sigurnosna situacija u HNŽ je ocijenjena zadovoljavajućom. Stanovnici Mostara su u kratkom proteklom razdoblju svjedočili nekoliko podmetnutih požara na osobnim automobilima u nekoliko naselja, te smo upitali čelne ljude MUP-a HNŽ je li se išta od toga razriješilo. 

Rožajac je odgovorio: "To je nadležnost Policijske uprave Mostar, tako da nemam podatke je li nešto od toga razriješeno".

Osim navedenog, spomenuto je i da će se u narednom razdoblju raditi na izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru HNŽ, a što to konkretno znači, Marić je između ostaloga rekao: "Definicija javnog mjesta će se proširiti na društvene mreže, generalno na medije, obzirom da je to u novije vrijeme samonametnuti prostor, unutar kojeg se odvijaju napadi, vrijeđanja.

Marić je rekao da se radi većinom o izmjenama visine kazni koje su zaprijećene za određena djela. Izmjenama bi se definicija javnog mjesta proširila i na 'vanjski medijski prostor'. Najavio je kako će se MUP ozbiljno obračunavati i po službenoj dužnosti poduzimati aktivnosti na utvrđivanju odgovornosti i prikupljanju činjenica u vezi pojedinih počinitelja. Rekao je da se ovime želi suziti problem manipulacija.

"Nedopustivo je komentiranje tijeka istrage prije službenih činjenica koje iznese MUP i kojima se MUP sam kao takav bavi. Sve ima svoje mjesto i vrijeme i pozivam na korektno ponašanje, korektan pristup obostrano. Činjenica je da su sve afere, koje su skovane u proteklom razdoblju, neistinite, lažne i vjerujem da su bile pomno planirane", rekao je Marić osvrčući se na izvještavanje o travnjaku stadiona u Vrapčićima, o napadu na mladiće kod Stoca kada su pojedini mediji navodii da je riječ o povratnicima i dr.

"Otprilike 90 posto ovog zakona, odnosno izmjena usmjeren je na povećanje visine kazni koje su zapriječene za određena kaznena djela. Ali ovaj dio je jedna radikalna izmjena i ide u skladu s modernim dobom. Ovdje govorimo o prekršajima i više je načina na koji djelo može biti izvršeno bez obzira radi li se o kaznenom ili prekršajnom djelu.

Ovo je jedan u nizu novoformiranih instrumenata koji će na ovaj način omogućiti da se izvrši taj neki zahvat. Danas su izuzetno dostupne društvene mreže i vrlo često se koriste za ovakve radnje. MUP HNŽ će se ozbiljno pozabaviti i po službenoj dužnosti poduzimati neke aktivnosti, proaktivno na utvrđivanju odgovornosti pojedinih počinitelja, odnosno prikupljanje činjenica pa ćemo onda vidjeti postoji li krivnja ili ne", istaknuo je Marić.

"Želimo i na ovaj način da se ovaj prostor suzi od manipulacija. Tu čestiti građani neće imati problem, novinari također, ali treba stvari iskristalizirati i odvojiti bitno od nebitnoga, kažnjivo od nekažnjivoga. Tu bi bilo najvažnije dokazivanje umišljaja", dodao je Marić.