IZNUĐIVANJE PODATAKA Iz MUP-a HBŽ, ali i banke poslali upozorenja stanovništvu

Laptop tipkanje tastatura
iStock

MUP Hercegbosanske županije (HBŽ) izvjestio je javnost da ta institucija raspolaže informacijama da su se na području njihove odgovornosti pojavile računalne prijevare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iste se izvršavaju na način da oštećeni na svoj mobilni uređaj dobivaju poruke sljedećeg i sličnog sadržaja: "Vaš paket ne može biti isporučen jer na adresi nema kućnog broja. Ažurirajte svoju adresu https://................. što je prije moguće kako bismo mogli ponovno zakazati dostavu. Hvala vam na razumijevanju i suradnji. S poštovanjem".

Nakon što oštećeni otvori poveznicu https://.............. traži se da se upišu podaci sa bankovne kartice i drugi osobni podaci nakon čega se skidaju novci sa računa oštećenih. Iz MUP-a HBŽ pažnju javnosti da ne nasjedaju na ovakve i slične prijevare jer banke, brza pošta i druge tvrtke neće na ovaj način tražiti vaš CVV (CVC) broj sa bankovne kartice, pin i broj bankovne kartice," navodi se u priopćenju.

Također, naveli su i neke savjete kako da zaštitite svoje podatke, o čemu možete više pročitati ovdje.

Slično upozorenje svojim klijentima poslali su i iz UniCredit banke.

"U posljednje vrijeme zabilježeni su slučajevi lažnih predstavljanja i zloupotrebe platnih kartica, koji imaju za cilj iznuđivanje povjerljivih podataka korisnika, kao što su korisnička imena, šifre i podaci o karticama.

U narednom razdoblju obratite pažnju, te ukoliko se putem telefonskog poziva, SMS-a ili nekog drugog vida online komunikacije od Vas budu tražili osobni podaci ili podaci o karticama, na iste ne odgovarate i ne otvarate dostavljene linkove.

Lažni pošiljatelji iskorištavaju Vašu znatiželju, Vašu želju da budete dio uzbudljive i privlačne inicijative. 'Mame Vas da saznate više o informacijama koje su vrijedne ili zanimljive za Vaš osobni život ili posao", navodi se između ostaloga u upozorenju klijentima UniCredit banke.