DETALJI AKCIJE 'RAPID' Uhićene četiri osobe, evo što je sve pronađeno u pretresu

droga
FUP

Na području Konjica, Sarajeva i Istočnog Sarajeva uhićene su ukupno četiri osobe, a pri pretresu je pronađeno više od 70 kg opojne droge.

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP), Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe droga su dana 25. i 26. 6. 2024. godine u sklopu višemjesečne istrage kodnog naziva 'Rapid' poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Konjica s ciljem sprječavanja proizvodnje i stavljanja u promet opojne droge.

Pod nadzorom županijskog Tužiteljstva Sarajevske županije (SŽ), a po naredbama županijskog Suda u Sarajevu izvršeno je više pretresa osoba, objekata i motornih vozila, a vezano za dokumentiranje kaznenog djela 'neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga' iz članka 238. Kaznenog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz iz Ureda za informiranje FUP-a.

Što je sve pronađeno u pretresu

U sklopu navedenih aktivnosti, slobode su lišene osobe inicijala A. V. (1991.) iz Sarajeva, M. M. (1996.) iz Sarajeva, O. Č. (1992.) iz Konjica i Z. N. (1984.) iz Istočnog Sarajeva, zbog postojanja osnova sumnje u izvršenje navedenog kaznenog djela, kojom prilikom je pronađeno i privremeno oduzeto cca 74 kilograma opojne droge amfetamin, cca 12 litara amfetaminskog ulja, cca jedan  kilogram amfetamin crystal-ice, devet pvc pakovanja s više stotina tableta (ecstasy), vatreno oružje i streljivo, više telefonskih aparata i SIM kartica, vaga za precizno vaganje, folije i drugi pribor za proizvodnju i pakiranje opojne droge. U prethodnom razdoblju kod suradnika predmetne organizirane kriminalne grupe pronađeno je i privremeno oduzeto cca osam kilograma opojne droge amfetamin.

Navedene osobe se sumnjiče da su na području Sarajevske županije, Srednjobosanske županije, Zeničko-dobojske županije i Hercegovačko-neretvanske županije, neovlašteno proizvodili i nabavljali opojnu drogu amfetamin koju su u iznajmljenom stanu proizvodili, pripremali i pakirali radi daljnjeg stavljanja u promet trećim osobama, te su prilikom pretresanja pronađeni i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu s navedenim kaznenim djelom.

U radnjama dokumentiranja izvršenja kaznenog djela 'neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga', poseban doprinos dali su službenici Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine, te policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova Srednjobosanske županije, Zeničko-dobojske županije, Hercegovačko-neretvanske županije i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske.

Navedene osobe su kriminalistički obrađene i predane u daljnju nadležnost županijskog Tužiteljstva SŽ, koje će odlučivati o njihovom daljnjem statusu, navodi se iz Ureda za informiranje FUP-e.