BJEŽAO PREMA POSUŠJU Detalji potjere za vozačem na Kupresu

Kupres nezgoda policija
Čitatelj

Pripadnici postrojbe Granične policije (GP) Bosne i Hercegovine Gorica, 7. listopada 2024. godine, spriječili su krijumčarenje 21 stranog državljanina. Krijumčarenje je otkriveno prilikom nadzora državne granice na području Posušja kada je uočen vozač kombija, marke Mercedes, koji ostavlja veći broj osoba afroazijskog porijekla u mjestu Topale, općina Posušje. Pripadnici Granične policije BiH su pokušali zaustaviti vozilo, međutim vozač se oglušio o naredbe policijskih službenika i vozilom udaljio u smjeru Posušja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skladu s potpisanim Sporazumom o pružanju pomoći i operativnoj suradnji u nadzoru granice s Ministarstvom unutarnjih poslova Hercegbosanske županije (HBŽ), pripadnici Granične policije BiH su o navedenom događaju obavijestili policijske službenike Policijske uprave Tomislavgrad, na čije se naredbe o zaustavljanju vozač ponovno oglušio te nastavio vožnju u smjeru Kupresa.

S ciljem zaustavljanja vozača na području Kupresa napravljen je punkt koji je vozač probio i tom prilikom izgubio kontrolu nad vozilom te oštetio policijska vozila. Policijski službenici Policijske postaje Kupres vozača su lišili slobode te će prema istome poduzeti mjere i radnje iz njihove nadležnosti. 

Daljnjim radom je, također, utvrđeno da se radi o državljaninu BiH koji je krijumčario navedene strane državljane. O navedenom događaju je obaviješten i dežurni tužitelj užiteljstva BiH, prema čijoj će naredbi pripadnici Granične policije BiH ispitati bh. državljanina zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo 'Krijumčarenje osoba'.

Kada je riječ o krijumčarenim stranim državljanima utvrđeno je da se radi o 13 državljana Narodne Republike Kine i osam državljana Republike Turske, koji borave u Bosni i Hercegovini na temelju bezviznog režima. Strani državljani su prekršajno procesuirani u skladu sa Zakonom o strancima, a o svemu su obaviješteni i pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH, priopćeno je danas iz Ureda za informiranje Granične policije BiH.