ZVIJEZDA SERIJE LUD, ZBUNJEN, NORMALAN U PEDOFILSKOM SKANDALU Osuđen na godinu dana za bludničenje nad maloljetnikom

Moamer Kasumović
X.com

Nakon predstave Beogradskog narodnog pozorišta "Tiho, tiše", koja je izvedena u sklopu 6. Sarajevo Festa 16. rujna u Narodnom pozorištu Sarajevo, upriličen je razgovor o predstavi koja govori o vršnjačkom nasilju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li tema nasilja ili nešto drugo potaknulo mladića iz publike da ustane i svojim izjavama skrene pažnju i izazove zapanjenost prisutnih, teško je reći.

Kako su prisutni potvrdili za Raport, mladić je ustao i kazao: "Molim vas, želim nešto reći!".

Iz njegovih rečenica moglo se zaključiti da je bio žrtva pedofilije kada je imao 14 godina, a da je počinitelj poznati glumac. Publika ga je pitala o kome se radi, a mladić je odgovorio – o Moameru Kasumoviću (43).

Kasumović je poznati glumac koji je glumio u brojnim predstavama i TV serijama, a široj regionalnoj publici poznat je po ulozi Damira Fazlinovića u hit seriji "Lud, zbunjen, normalan". Mladić je u svojoj potresnoj ispovijesti u Narodnom pozorištu kazao da je cijeli slučaj imao i sudski epilog te da za to postoji sudska presuda.

Prateći ovu informaciju, Raport se obratio Općinskom sudu Sarajevo s pitanjem: "Ima li glumac Moamer Kasumović pravosnažnu presudu za obljubu maloljetnika? Ako je točno, kolika je kazna?". Iz Suda su odgovorili da ne mogu dostaviti te informacije.

"U vezi s vašim upitom, obavještavamo vas da sud ne može dostaviti traženu informaciju jer predstavlja podatke iz kaznene evidencije. Članak 227. Zakona o kaznenom postupku FBiH jasno propisuje kome se takvi podaci mogu dostaviti", rekli su iz Općinskog suda za Raport.

Ista pitanja poslana su i Kantonalnom sudu, a odgovor je bio isti.

Slijedeći ovaj trag, Raport se obratio i Tužiteljstvu Kantona Sarajevo, koje je potvrdilo da je glumac Moamer Kasumović osuđen zbog kaznenog djela bludnih radnji.

"Na osnovu evidencija Tužiteljstva KS informiramo vas da je protiv navedene osobe vođen postupak zbog kaznenog djela bludnih radnji, koji je pravosnažno okončan pred Općinskim sudom u Sarajevu. Oglašen je krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine", rekli su za Raport iz Tužiteljstva Kantona Sarajevo.

Tužiteljstvo je uputilo Raport da se za sve ostale informacije obrati Općinskom sudu u Sarajevu, budući da se radi o pravosnažnoj odluci. Međutim, Općinski, kao i Kantonalni sud, nisu bili spremni na daljnju suradnju. Nije posve jasno zašto pravosudne institucije pokušavaju zaštititi osuđenog počinitelja ovog gnusnog djela i sačuvati ga daleko od očiju javnosti. Zaštita žrtve je u svakom slučaju neupitna, no zaštita počinitelja, bez obzira na njegovu javnu ličnost, nedopustiva je, posebno s obzirom na to da je u Parlamentu FBiH usvojena inicijativa za formiranje tzv. registra pedofila.

Prema neslužbenim informacijama do kojih je Raport došao, još šokantnija je činjenica da je Kasumović svoju jednogodišnju zatvorsku kaznu – otkupio.

Ako se uzme u obzir da jedan dan zatvorske kazne može biti otkupljen za približno stotinu maraka, jasno je da je Kasumović svoju slobodu platio otprilike 36.500 KM.

Prema informacijama Raporta, pravosnažna presuda donesena je 2021. godine. U tom periodu, Kasumović je nestao iz Sarajeva i rijetko je viđan u gradu u kojem je živio od 1996., završio Akademiju scenskih umjetnosti i kasnije radio. Sudeći prema objavama na društvenim mrežama i pojedinim medijima, vrijeme je provodio uglavnom u rodnom Bijelom Polju, gdje je bio aktivan u kulturnom životu. Tako je i na svom imanju prije dvije godine ugostio ekipu Radio-televizije Crne Gore.