ZRAČNA LUKA MOSTAR Prioriteti nove linije prema Skandinaviji i Turskoj

Mostarska zračna luka aerodrom
Mostar Airport

Povezivanje s Republikom Turskom i zemljama Skandinavije prioriteti su rukovodstva Međunarodne zračne luke u Mostaru, koje priželjkuje pozitivan ishod aktualnih pregovora sa aviokompanijom Pegasus Airlines o uspostavi letova za tursku metropolu Istanbul, piše AA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostar se svojom kulturno-povijesnom baštinom i prirodnim ljepotama uvrstio među bisere bosanskohercegovačkog turizma, a Međunarodna zračna luka je potencijalno okosnica razvoja grada na Neretvi.

Sljedeće godine deset redovitih letova

Ravnatelj Međunarodne zračne luke Mostar Marko Đuzel istaknuo je da je zračna luka prije svega 12-13 mjeseci bila u velikoj krizi i skoro pred zatvaranjem, ali da je rukovodstvo uspjelo popraviti situaciju na način da je pokrenulo kampanju sufinanciranja aviokompanija i infrastrukturnim ulaganjima.

"Aerodrom danas ima šest redovitih letova za Zagreb, Beograd, Rim, Munchen, Veronu i Bari, od kojih su Zagreb i Beograd cjelogodišnji program, a mislim da ćemo u narednih mjesec potvrditi još dodatne četiri rute, tako da ćemo imati deset letova naredne godine. Broj putnika ove godine očekujemo oko 40.000, a već naredne su projekcije da će rasti na 60.000, što je približavanje onim maksimumima koje je ovaj aerodrom imao", kazao je Đuzel.

Mostarski aerodrom realizira i charter letove, a velika većina njih su za vjernike koji posjećuju obližnje Međugorje.
Maksimalnih 80.000 putnika godišnje Aerodrom Mostar je imao 2012. godine, ali je pretrpio teške posljedice tijekom pandemije COVID-19.


Optimistični pregovori s Pegasusom

Zračna luka u Mostaru bi pod maksimalnim opterećenjem kapaciteta godišnje mogla primiti do 200.000 putnika, a Đuzel je naveo da su trenutačno na četvrtini takvog prometa.
Rukovodstvo aerodroma u Mostaru redovito sudjeluje na međunarodnim konferencijama na kojima pregovaraju o budućoj suradnji, a Đuzel je izdvojio započete razgovore sa Pegasusom o uspostavi letova za Tursku.
"Izdvajam Pegasus jer su ti razgovori bili dosta pozitivni i oni su vidjeli naš potencijal. Ja ne skrivam želju da Pegasus u ljetnom razdoblju leti dva puta tjedno iz Mostara",  kazao je Đuzel i dodao je da je plan da se to realizira iduće godine.