ZLOUPORABA DJECE Gradonačelnik Mostara u školama dijeli slikovnice, SDA otvara igralište uz besplatan sok i palačinke

Mostar izbori zlouporaba djece

Zlouporaba djece u političke svrhe, posebno tijekom izbornih kampanja, česta je pojava u Bosni i Hercegovini. Iako roditeljska suglasnost može biti dana, to ne oslobađa medije, ali ni političare od odgovornosti za zaštitu djeteta. Propisi i kodeksi, poput Kodeksa Regulatorne agencije za komunikacije, zabranjuju zlouporabu maloljetnika u medijskim sadržajima, posebice u političke svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč propisima, zlouporaba djece u kampanjama i dalje se događa, a politički subjekti često krše pravila. Država, prihvaćajući Konvenciju o pravima djeteta, ima obvezu poduzeti sve mjere za zaštitu djece od nasilja i zlouporabe. Međutim, praksa pokazuje nedostatke u osiguravanju dječje zaštite. Zlouporaba djece uključuje korištenje djece u aktivnostima koje služe interesima odraslih, a ne djeteta. Pravo djece na participaciju u političkom životu mora biti u skladu s etičkim standardima i načelima zaštite djece. Načelo najboljeg interesa djeteta ključni je temelj u svim aktivnostima koje uključuju djecu.

Dan za malu raju u organizaciji političkog subjekta 

Sve ovo nije toliko bitno za dva najveća politička pokreta koji sudjeluju na mostarskim lokalnim izborima.

Najprije je objavljena najava događaja nazvanog "Dan za malu raju".

Naime, u nedjelju, 29. 9., s početkom u 13:30h, u centralnom mostarskom parku kod Pasarele u blizini Osnovne škole Zalik bit će organizirana zabava za mališane. Povod za organizaciju „Dana za malu raju“ je predstavljanje dvije nove igrališne zone sa novim igralima za djecu koje je na inicijativu Koalicije za Mostar realizirao Grad Mostar, navodi se u priopćenju.

Mostar izbori zlouporaba djece

Političari su za djecu pripremili Lola klaunove, maskote Patrolne šape i Miki Maus, oslikavanje lica, pravljenje balona i mini disco zabavu i pjesme za djecu, kao i besplatne palačinke i sokove. Sporno je i što na plakatu za ovaj događaj nije jasno istaknut organizator i svrha organizacije ovakvog druženja, te što se kao uspjeh SDA, odnosno Koalicije za Mostar ističe gradnja igrališne zone plaćene javnim novcem.

Vijećnik ove Koalicije ipak je u svojoj objavi na facebooku pokušao opravdati ovaj potez tvrdnjom da eto, sasvim slučajno se zbog određenih misterioznih procedura igrališta baš moraju otvoriti u predizbornoj kampanji. Jadni političari, nije im lako kad se tako stvari poklope. 

Problem sa predizbornim korištenjem djece nema ni HDZ, odnosno gradonačelnik Mostara, Mario Kordić, baš suprotno, kao da je odlučio prihvatiti izazov postavljen od strane Koalicije za Mostar, pa pasti još niže u predizbornoj promociji.

Super Mario i super Leo super iskoristili djecu

On je zajedno sa maskotom Judo kluba Borsa, Super Leom, dijelio slikovnice djeci u Osnovnoj školi Cim.

U priopćenju se navodi kako je time službeno započet projekt "Super Leo i zdrave navike", projekt ima za cilj kroz slikovnice educirati najmlađe o važnosti pravilne prehrane, tjelovježbe i sigurnog ponašanja, na djeci zanimljiv i razumljiv način.

Mostar izbori zlouporaba djece

Priopćenje o Kordićevoj posjeti poslano je s mail adrese Judo kluba Borsa na redakcijske mail adrese s naslovom "Super Mario i Super Leo zajedno za edukaciju i zdravlje djece"

Po objavi ovoga teksta s obrazloženjem su se redakciji Hercegovina.info javili iz Judo kluba Borsa.

Reakcija Borse

Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti:

"Judo klub Borsa s ponosom nastavlja svoju tradiciju izdavanja edukativnih slikovnica, koje u potpunosti financiramo i realiziramo unutar kluba – od osmišljavanja, ilustriranja do tiska. Slikovnice se besplatno dijele u školama širom grada, s ciljem promicanja obrazovanja, sporta i zdravih navika među djecom.

Gradonačelnik Mario Kordić podržava ovu ideju edukacije kroz slikovnice, koja mu je osobno vrlo simpatična. Bio je uz nas i 2021. godine kada se slikovnica dijelila prvi put i to u Osnovnoj školi Antuna Branka Šimića u Mostaru, uz prisustvo državne televizije i medija. Njegovo ovogodišnje prisustvo i podrška ne mogu se tumačiti kao dio političke kampanje niti zlouporaba djece u svrhu izbora. Gradonačelnik Kordić je gradonačelnik svih građana Mostara – djece, mladih, odraslih i umirovljenika – te njegova podrška projektima od društvene važnosti nije povezana s izbornim procesima.

Naša slikovnica isključivo ima humanitarni i edukativni karakter, i ponosni smo što možemo doprinijeti obrazovanju i zdravlju najmlađih, bez političkih motiva. Ovaj projekt, kao i svi prethodni, izraz je naše želje za boljitkom zajednice i promicanjem pozitivnih vrijednosti među djecom.

Posebno nam je žao što je portal Hercegovina.info, koji vjerno pratimo i cijenimo zbog vaše posvećenosti izvještavanju, ovaj projekt protumačio kao dio političke kampanje. Naš cilj je oduvijek bio isključivo humanitarnog i edukativnog karaktera, bez ikakve političke povezanosti.

Judo klub Borsa igra ključnu ulogu u društvenom životu Mostara i Hercegovine. Kroz naše brojne projekte doprinosimo obrazovanju, zdravlju i socijalnoj inkluziji, promičući sport i pozitivne vrijednosti među djecom i mladima", reagirali su iz ovoga sportskog kolektiva. 

Reagirali iz Ureda gradonačelnika

Nakon svega stigal je i reakcija iz Ureda mostarskog gradonačelnika.

"S obzirom da naslov i tekst članka može dovesti do pogrešnoga stava javnosti i stvaranja krive percepcije molimo Vas da prenesete sljedeće činjenice., dr. Mario Kordić je aktualni gradonačelnik Grada Mostara i bez obzira na to što se nalazimo u izbornoj kampanji nije prestao obavljati svoj posao gradonačelnika. Konkretan događaj koji problematizirate organizirao je Judo klub „Borsa“, koji  je isti događaj organizirao i nekolicinu puta ranije, baš u rujnu mjesecu, na kojemu je gradonačelnik boravio i tada. 

Zajednički cilj, poticanje edukacije djece i širenje pozitivnog pristupa različitim društvenim pojavama je dobrodošao od strane bilo koje organizacije, a obveza gradonačelnika je podupirati takve aktivnosti.  Gradonačelnik, kao ni organizatori ovom prigodom nisu pristupili iznošenju bilo kakvih političkih poruka u funkciji kampanje", navodi se.

Inače, tijekom ove predizborne kampanje evidentiran je najmanje 41 primjer zloupotrebe djece u političke svrhe, a samo prvog dana škole 21 slučaj gdje su političari zloupotrijebili učenike osnovnih škola za vlastitu promociju i vođenje izborne kampanje.

Središnje izborno povjerenstvo kaznilo je primjerice SNSD sa 4.500 KM upravo zbog ovakvih zlouporaba, a vidjet ćemo hoće li reagirati na ove poteze koji dolaze iz stranaka koje u Mostaru trenutno obnašaju vlast.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.