ZLOSTAVLJANJE PASA Prvi put u povijesti Zapadnohercegovačke županije podignuta optužnica za ovo kazneno djelo

Napušteni psi

Prvi put otkako Županija Zapadnohercegovačka postoji, podignuta je optužnica za kazeno djelo Mučenje i ubijanje životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, više od dvadesetak Udruga sa područja Federacije Bosne i Hercegovine su poslali prijavu za ovo djelo zajedno uz inicijatora Animal Friends, (Prijatelji životinja) koji se uz sve pravne okvire bore posljednjih par godina protiv svih oni koji zlostavljaju, muče, ili ubijaju pse.

Treba podsjetiti da je Zakon o zaštiti životinja stupio na snagu od 2009 godine, po ovom predmetu je to KZ F BIH 318 članak 1, kao što je navedeno i u Potvrdjenoj Optužnici.

OPtužnica psi

Zakon tako propisuje da onaj tko životinju teško zlostavlja ili izlaže nepotrebnim ili dugotrajnim mukama, ili joj nanosi nepotrebne boli, ili protupravno razara životinjska staništa u većoj mjeri ili na širem prostoru, ili protivno propisima ubija životinje, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.
Tko kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počini radi oklade ili drugog pribavljanja imovinske koristi, ili ako je kaznenim djelom iz stavka 1. ovoga članka prouzročeno uginuće većeg broja životinja ili životinje čija je vrsta posebno zaštićena, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

Ovo je isto tako primjer dugotrpnog, rada svih nevladinih organizacija koji pokušavaju svim svojim radom, ulaganjem, pomoći životinjama koji su često nažalost ostavljeni, mučeni, zlostavljani ,te do sada nitko nije vodio brigu o ovom pitanju.

Moramo spomenuti da je jedan od prioriteta ulaska BiH u EU njihov odnos i regulirana pravna pomoć za ova pitanja, te javnost mora biti senzilibirana da nitko neće proći nekažnjeno, kao što i ovaj primjer govori.

Pokrenuta je i Inicijativa da se u Županiji Zapadnohercegovačkoj osnuje azil za napuštene pse koji je polovinom ove godine poslan na prijedlog Vladi ŽZH , no iz udruge Animals Friends navode kako od Vlade nikada nisu dobili povratnu informaciju.