ZENICA Lokalni moćnici zarađuju nauštrb devastacije grada, a građani se mrznu

Zenica
misbih.ba

Zenica je grad koji već godinama suočava se s brojnim lokalnim problemima. Većina njih nije povezana s onečišćenim zrakom, iako je to nesumnjivo ključan ekološki problem s odavno upaljenim alarmom. Međutim, korijen većine problema Zenice leži u korupciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan problem koji je usko povezan s ekologijom jest kronični nedostatak sustavnog rješenja za grijanje. Naravno, velika komponenta ovog problema je nepravedno iskorištavanje situacije, jer se očito ne mari za dobrobit građana, prenosi Mapa istraživačkih medija.

Tako je u ožujku, odnosno travnju ove godine, zatvaranje pogona koksare u kompaniji ArcelorMittal stvorilo potpunu neizvjesnost za građane Zenice koji su se zahvaljujući koksnom plinu iz zeničke Toplane grijali tijekom zimskog razdoblja.

Kasumovićeva obećanja

U ožujku 2022. godine otvorena je Toplana Zenica, zahvaljujući kreditnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 41 milijuna eura te 12 milijuna eura koje su uložili partneri u projektu. Među njima su bili ArcelorMittal, Grad Zenica, KPA Unicon i Finnfund iz Finske. Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović tada je slavodobitno izjavio: “Zahvaljujući ovoj suradnji omogućili smo građanima Zenice pouzdano, kvalitetno, ekološki prihvatljivo i sigurno grijanje stambenih i poslovnih prostora.”

Danas, dvije godine kasnije, možemo sa sigurnošću reći: Ništa nije bilo ni pouzdano, ni sigurno. A o kvaliteti i ekološkoj prihvatljivosti također bi se moglo raspravljati.

No, to nije sve. Korištenje skupljeg prirodnog plina umjesto gotovo besplatnog koksnog plina značajno poskupljuje proizvodnju toplinske energije, a taj neplanirani rast cijene morat će netko platiti. A taj netko bit će građani Zenice.

Rješenje, kako je nedavno pravilno primijetio predsjednik Gradskog odbora Naše stranke Zenica, Ernad Bešlagić, jest da Grad Zenica dobije vlastitu toplanu te da javno poduzeće Grijanje Zenica konačno postane i proizvođač i distributer toplinske energije.

Famozni projekt s Kinezima

Međutim, taj scenarij Zeničani i šira javnost u BiH već su vidjeli. Podsjetimo na famozni projekt izgradnje Termoelektrane „Zenica“ vrijedan 500 milijuna KM, kojim je 2013. godine ugovoreno uvođenje kineskih investitora u ovaj posao. Općina Zenica, tada pod vodstvom načelnika Husejina Smajlovića, koji je u međuvremenu preminuo, s puno pompe je obavijestila javnost da je potpisan ugovor o izgradnji i nabavi opreme za Termoelektranu – toplanu „Zenica“. Izgradnju ove termoelektrane nazvali su jednim od najvažnijih energetskih projekata u ovom dijelu Europe?! Ugovorom je bilo planirano da termoelektrana proizvodi 390 MW električne energije i do 170 MW toplinske energije za potrebe grijanja grada Zenice.

No, ubrzo je postalo jasno da će ovaj projekt propasti i prije nego što zaživi. Portal Fokus istražio je prije dvije godine cijelu pozadinu ovog “tašna-mašna” projekta, čiji je glavni investitor bio kontroverzni biznismen Branko Montenegro. Njegova tvrtka likvidirana je sredinom 2020. godine, dok je Tužiteljstvo ZDŽ, nakon šest godina, u rujnu 2022. obustavilo istragu o kriminalnim radnjama vezanim uz ovaj projekt. Za Tužiteljstvo ZDŽ nisu postojale osnove sumnje da je počinjeno kazneno djelo.

Također, portal Žurnal u nekoliko tekstova iznio je pozadinu problema vezanih uz grijanje i prolongiranje sezone grijanja u Zenici i to na relaciji JP Grijanje – ArcelorMittal – Grad Zenica.

Nalazi Istinomjera

Udruga “Zašto ne” i platforma Istinomjer 3. rujna ove godine predstavili su rezultate monitoringa ispunjenosti obećanja danih tijekom predizborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine. Jedno od obećanja koje je za Zenicu ocijenjeno kao “djelomično ispunjeno” odnosi se upravo na realizaciju projekata toplifikacije i plinofikacije grada.

Gradnja na području Zenice također je problem čiji korijeni leže u korupciji. Neformalna grupa građana „Pokret za preokret“ posljednjih je godina glasno upozoravala na nezakonitu izradu regulacijskih planova, koji su, prema njihovim tvrdnjama, imali za cilj nezakonito bogaćenje lokalnih moćnika, dok su za grad značili urbicid.

Žurnal je krajem lipnja ove godine objavio informaciju da Tužiteljstvo ZDŽ vodi istragu protiv 12 osoba zbog nezakonitih izmjena regulacijskih planova, na temelju prijava „Pokreta za preokret“. Istraga obuhvaća planove za Trg Alije Izetbegovića, Crkvice, te Kamberovića ravan i padinu.

Zenica kao Jahorina

Boris Britvar, aktivist zeničkog “Pokreta za preokret” za Fokus je izjavio da su od svibnja 2022. godine podnijeli ukupno šest kaznenih prijava. Tužiteljstvo ZDŽ ih je, navodi, nakon godinu i pol obavijestilo da nema elemenata kaznenih djela. Podnijeli su žalbu, na temelju koje je Tužiteljstvo ponovno pokrenulo istragu koja je i dalje u tijeku.

“U Zenici je provedena prodaja zemljišta koje je po svim karakteristikama identično onome na Jahorini. Naše kaznene prijave sadrže oko 50 stranica, uz otprilike 250 stranica dokaznog materijala. Trenutno se vodi sveobuhvatna istraga. Vidjet ćemo što će iz toga proizaći. Mi smo prema Tužiteljstvu poslali stotine dopisa,” ističe Britvar.

Naglašava da im je Tužiteljstvo bila posljednja instanca, jer su se prvo obratili inspekcijskim organima.

“Sve je to dugo trajalo i rezultiralo je time da se Gradska služba za inspekcijske poslove proglasila nenadležnom. Isto su postupile i županijska, kao i federalna inspekcija! Dakle, tri razine inspekcijskih organa proglasile su se nenadležnima! A suštinski, prema zakonu, svi su nadležni! Zamislite, Gradska služba za inspekcijske poslove proglasila se nenadležnom zato što nema zaposlenog urbanističkog inspektora. A da apsurd bude veći, u tom rješenju su naveli kako to radno mjesto nije predviđeno ni u sistematizaciji! Iako ih zakon na to obvezuje,” rekao je Britvar.

Istaknuo je kako se ovdje posebno postavlja pitanje štete koja nastaje. A riječ je, kaže, o iznimno velikoj nematerijalnoj šteti koju će trpjeti buduće generacije, sve na uštrb trenutne zarade lokalnih mafijaša.