ZENICA DOBILA HRVATSKU NA SUDU Bh. grad prodaje odmaralište u Hrvatskoj, početna cijena 5,2 milijuna eura

Odmaralište Duće
Zenica Blog

Odmaralište Duće u vlasništvu Grada Zenice, koje se nalazi na području Republike Hrvatske, ponovno je na prodaji, a početna cijena iznosi 5,2 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmaralište, smješteno u Republici Hrvatskoj, zapušteno je već godinama. Grad Zenica je prvi oglas za prodaju objavio 2017. godine za devet milijuna KM. Nakon toga, još jedan pokušaj prodaje uslijedio je u ožujku 2022. godine, s početnom cijenom od 9.200.000 KM ili 4.703.885 eura. Iako su bile zainteresirane firme iz okruženja i inozemstva, prodaja nije realizirana.

Napušteno odmaralište sada je moguće kupiti "u viđenom faktičkom stanju" u sklopu međunarodnog javnog poziva. Nalazi se tri kilometra od Omiša, uz Jadransku magistralu na dionici Omiš - Split.

Međutim, na zemljištu postoji administrativna zabrana, a cijena za kupovinu kompleksa ne može biti niža od 10.258.328 KM ili 5.245.000 eura.

"Republika Hrvatska je putem svojih sudova i pripadajućih zemljišnih odjela u zemljišnim knjigama stavila administrativnu zabranu raspolaganja i opterećenja kompleksa odmarališta u mjestu Duće, to jest prodaju, zamjenu, darovanje, prijenos prava korištenja i raspolaganja, davanja u zakup i privremenu upotrebu, osnivanje hipoteke i slično. Zabrana raspolaganja nekretninom upisana je od strane Državnog odvjetništva u Splitu, protivno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima iz 1996. godine (Narodne novine RH 91/96), kao i Uredbi iz 1996. godine”, navodi se u pozivu.

Međutim, kako piše Slobodna Dalmacija, Općinski sud u Splitu prihvatio je prijedlog iz 2023. godine kojim se Grad Zenica upisuje kao vlasnik.

"Poštovani, nastavno na Vaš upit zaprimljen putem elektroničke pošte 17. srpnja 2024. godine, izvještavam Vas da je kod ovog suda 17. siječnja 2024. pod poslovnim brojem Z-2266/24 zaprimljen prijedlog radi provedbe Presude Visokog trgovačkog suda u Zagrebu, pod poslovnim brojem Pž-1163/2022-3 od 30. kolovoza 2023. godine, a navedeni prijedlog je usvojen Rješenjem ovog suda od 18. srpnja 2024. godine. S poštovanjem, glasnogovornica Općinskog suda u Splitu...", piše Slobodna Dalmacija.

"Sa izabranim ponuđačem bit će potpisan predugovor o kupovini kompleksa/nekretnina bivšeg odmarališta u mjestu Duće, a nakon brisanja administrativne zabrane i konačan kupoprodajni ugovor", pojasnili su.