ŽELE ULOŽITI 30 MILIJUNA EURA Investitori iz Hrvatske u BiH žele izgraditi ekološki proizvodni pogon

Brčko investitori

Investitori iz Zagreba Mario i Biljana Abel i Igor Šustić najavili su mogućnost investiranja oko 30 milijuna eura uz zapošljavanje oko 50 radnika u Brčkom.
Namjera gospodarstvenika iz susjedne Hrvatske je podizanje proizvodnog pogona mineralnih dodataka betonu CO2 neutralnih veziva za proizvodnju cementa i betona na području Brčko distrikta BiH, izvještava Biznis info

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su svoje planove predstavili na sastanku sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Zijadom Nišićem i njegovim zamjenikom Antom Domićem.

Investitori iz Zagreba naglasili su tijekom prezentacije ovog projekta da ova vrsta proizvodnje nema potencijal za zagađenje okoliša, budući da će sve sirovine koje budu dopremljene za proizvodni proces pretvoriti u gotov proizvod bez nastajanja nusproizvoda i bez štetnih plinova.

Ovaj produkt predstavlja zeleno vezivo za proizvodnju cementa i betona kojim će se uspješno smanjiti proizvodnja i korištenje cementa kao jednog od najvećih svjetskih CO2 generatora.

Delegacija iz Zagreba je naglasila da će se kroz ovaj projekt moći aplicirati na mnoštvo EU grantova za smanjenje emisije štetnih plinova što će Brčko distrikt BiH staviti na kartu onih regija koje utječu na smanjenje emisije ugljik dioksida.

Delegacija Vlade Brčko distrikta BiH koju su osim gradonačelnika Nišića i zamjenika gradonačelnika Domića činili šefovi pojedinih odjela i institucija Brčko distrikta BiH izrazili su veliku zainteresiranost za navedeni projekt i najavili posvećenost realizaciji ove veoma ozbiljne investicije.

Nakon sastanka obišli su i JP „Luka Brčko“.