ZBOG TEŠKE SUŠE Vlada Županije Posavske proglasila stanje prirodne nesreće

Vlada posavske županije

Na 65. sjednici Vlade Županije Posavske, održanoj 30. kolovoza 2024. godine pod predsjedanjem Đure Topića, donesena je ključna odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće uzrokovane sušom na području Županije Posavske. Dugotrajno sušno razdoblje bez dovoljnih količina padalina negativno je utjecalo na poljoprivrednu proizvodnju, uzrokujući znatno smanjenje prinosa i kvalitete ratarskih, voćarskih i povrtlarskih kultura te proizvoda u pčelarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razmjeri štete i odgovor Vlade

Suša je prouzročila ozbiljne posljedice za poljoprivredu u regiji, što je potaknulo Vladu da hitno reagira. Poljoprivrednici su se suočili s drastičnim padom prinosa, što ugrožava lokalnu ekonomiju i prehrambenu sigurnost. Proglašenje stanja prirodne nesreće omogućuje bržu mobilizaciju sredstava i resursa za pomoć pogođenim poljoprivrednicima.

Drugi zaključci sa sjednice

Osim odluke o proglašenju prirodne nesreće, na sjednici su donesene i druge važne odluke. Usvojen je niz mjera za sufinanciranje nabavke udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola, čime će se financijski olakšati roditeljima. Također, donijete su odluke o javnim nabavama i projektima usmjerenim na poboljšanje infrastrukture i energetske učinkovitosti, kao što su radovi na sanaciji regionalnih cesta i zamjeni krova na Upravnoj zgradi općinskog suda u Orašju.