ZAVRŠETAK LJETA U BiH Temperature padaju ispod prosjeka, moguć snijeg na planinama

Vrijeme u BiH
Screenshot/Facebook

Nakon dužeg razdoblja izrazito visokih temperatura u Bosni i Hercegovini, uslijedilo je osvježenje popraćeno nižim temperaturama i oborinama. Ipak, pravo zahlađenje tek slijedi u BiH i ostatku kontinenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zahladilo je, ali to nije ni blizu onoga što nas očekuje od petka i tijekom vikenda. Od petka nas očekuju studenske temperature, ispod prosjeka, a tijekom najtoplijeg dijela dana u većem dijelu zemlje temperature će biti oko ili jedva iznad 10 stupnjeva Celzijusa. Prema posljednjim prognozama, sve je izglednije da će prvi snijeg krajem ovog tjedna pasti na visokim planinama naše zemlje”, objavili su iz BHMeteo.

Kraj ljeta i u ostatku Europe

Ljeto je gotovo i u ostalim dijelovima Europe, a meteorolozi u Njemačkoj najavljuju pad temperature za čak 20 stupnjeva.

“Moguće su velike poplave u jugoistočnoj Njemačkoj i susjednim zemljama, Austriji i Češkoj”, upozorio je meteorolog Ronald Porschke u izjavi za portal Wetter.net.

“Ovo je vjerojatno najnasilniji početak zime usred rujna koji je ova regija dosad iskusila. Do vikenda bi u Alpama moglo pasti dva do tri metra svježeg snijega. Također, postoji velika opasnost od poplava u dijelovima Europe”, upozorio je njemački meteorolog Dominik Jung.

Što nas očekuje narednih dana?

Sutra prije podne više oblaka očekuje se u Hercegovini, Krajini i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne bit će mala do umjerena naoblaka. U kotlinama i uz riječne tokove moguće su magle. U poslijepodnevnim satima kiša, pljuskovi i grmljavina očekuju se prvo u Hercegovini, Krajini i jugozapadu Bosne, a oborine će se tijekom noći na petak proširiti na cijelu zemlju. Vjetar umjerene jačine južnog smjera, povremeno su mogući i jaki udari juga na zapadu, jugozapadu i središnjim područjima Bosne. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 17°C. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 24 i 30°C.

U petak, 13.9.2024., u Bosni i Hercegovini očekuje se oblačno vrijeme s kišom i pljuskovima. U večernjim satima na vrhovima planina moguć je i snijeg. Prije podne može biti jakog juga na području Hercegovine i istoku Bosne. U većem dijelu Bosne vjetar će puhati sa sjevera. Temperatura zraka bit će većinom između 11 i 18°C, a na jugu zemlje između 18 i 25°C.

U subotu, 14.9.2024., očekuje se pretežno oblačno vrijeme u Bosni i na sjeveru Hercegovine. U Bosni će padati slaba kiša, uglavnom u sjevernim područjima. U većem dijelu Hercegovine bit će sunčano uz malu do umjerenu naoblaku.

Vjetar će biti slab do umjerene jačine, sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će između 5 i 10°C, na jugu do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom između 10 i 15°C, a na jugu zemlje od 18 do 23°C, priopćili su iz FHMZ BiH.